De Europese Unie overweegt prijsplafonds en hoge importtarieven voor de invoer van Russische olie op te leggen. Zo kan de EU een vitale inkomstenstroom voor het Kremlin afknijpen, meldde zakenkrant The Financial Times dinsdag.

Het voorstel is op tafel gekomen in de aanloop naar de besprekingen van de EU over verdere sancties tegen Rusland in verband met de invasie in Oekraïne, aldus de FT.

Prijsplafonds of hogere tarieven voor de invoer van Russische olie zouden de EU in staat stellen de financiële positie van Moskou te ondermijnen en tegelijk de economische chaos te vermijden die door een volledig embargo zou worden veroorzaakt. Rusland levert ongeveer een kwart van de olie van de EU, volgens het Europese statistiekbureau Eurostat.

Italië steunt het idee om prijsplafonds op te leggen voor Russische olie, maar andere EU-landen zijn daar niet zo enthousiast over. Duitsland, de grootste economie van de EU en de belangrijkste importeur van Russische energie, zou het meest te lijden hebben onder maatregelen om het gebruik van de Russische energie te beperken.

Een hoge Duitse ambtenaar vertelde de FT dat een prijsplafond een uitdaging zou zijn. Het is ook in strijd met de bestaande contracten. De Europese Commissie heeft niet gereageerd op het verzoek van Insider om commentaar.

Westerse landen hebben de invoer van Russische energie op uiteenlopende manieren benaderd sinds de inval in Oekraïne op 24 februari begon. De VS heeft besloten de invoer van Russische energie te verbieden, maar de EU, die voor ongeveer een derde van haar olie en aardgas afhankelijk is van Rusland, is daar terughoudend in.

Duitsland, dat ongeveer 25 procent van zijn olie uit Rusland bestelt, heeft gezegd de invoer van Russische olie tegen het eind van het jaar te zullen stopzetten. De Duitse regering heeft om geduld gevraagd nu de druk toeneemt om eerder een volledig embargo in te stellen.

De Russische olieproductie is van februari tot begin april met ongeveer 9 procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van OilX die met Insider zijn gedeeld.

Oligarch Michail Chodorkovski, een tegenstander van president Poetin die verbannen is uit Rusland, verklaarde tegenover de BBC dat Rusland een "zeer zware klap" zou krijgen als Europese landen Russische olie en gas zouden verbieden.

LEES OOK: Beleggers onderschatten de invloed van het oorlogsrisico op de beurs, volgens een beursstrateeg