De hoge inflatie en een mogelijke economische recessie behoren tot de grootste zorgen waar aandelenbeleggers mee worstelen. Maar vermogensbeheerder DWS stelt dat het risico dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne opschaalt, het meest acute gevaar is voor de beurs.

Recessie, hoge inflatie, hoge waarderingen van aandelen en oorlog zijn zaken die vaak leiden tot een langere periode van dalende aandelenkoersen, schrijft beleggingsstrateeg David Bianco van DWS in een recent rapport.

“We blijven voorzichtig over de koersontwikkeling van de S&P 500-index op de korte termijn vanwege deze risico’s. Daarbij rangschikken we de risico’s als volgt: 1) escalerende oorlog (hogere olieprijs), 2) economische recessie in Europa, 3) inflatie gedreven door hogere prijzen van lonen en producten, 4) hoge waarderingen van aandelen”, noteert Bianco

Afgelopen week ging een Russische topgeneraal in op de plannen voor de oorlog tegen Oekraïne. Daarbij zei hij dat een van de hoofddoelen de verovering van de Donbas-regio in Oost-Oekraïne is, alsmede de bezetting van een aantal zuidelijke regio’s van het land.

DWS ziet de oorlog in Oekraïne vooral vanwege de gevolgen voor de olieprijs als een risico. Nadat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, schoten de olieprijzen omhoog naar niveaus van ruim boven de 100 dollar per vat. De stijging stuwde de benzineprijzen in Nederland snel naar recordhoogten van bijna 2,5 euro per liter.

Als er recessie komt "dan denken wij dat die vanuit Europa komt", geeft beleggingsstrateeg Bianco van DWS aan. De eurozone staat onder druk van de hogere energieprijzen, omdat de regio sterk afhankelijk is van Russische olie en andere natuurlijke grondstoffen.

Het Internationaal Monetair Fonds zei afgelopen week dat de oorlog het herstel van de wereldeconomie na de COVID-crisis heeft geremd. Het IMF heeft zijn groeiprognose voor de eurozone voor 2022 van 3,9 naar 2,8 procent verlaagd.

Nu meer bewijzen van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne opduiken, neemt binnen de Europese Unie de druk toe om een volledig embargo voor Russische olie in te voeren. Als dat acuut gebeurt, zouden olieprijzen naar 185 dollar per vat kunnen stijgen, verwachten analisten van zakenbank JPMorgan. Een vat Noordzee-olie werd dinsdag voor iets meer dan 100 dollar verhandeld.

Volgens Bianco is de kans dat de VS dit jaar in een recessie belandt relatief klein, ondanks de verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve.

LEES OOK: Beleggers haalden tientallen miljarden weg uit beurzen in Europa en China sinds de start van het conflict in Oekraïne: Amerikaanse beurzen profiteren daarvan