Het kabinet beslist pas in de aanloop naar Prinsjesdag op welke manier het kwetsbare huishoudens vanaf volgend jaar beschermt tegen plotseling stijgende energieprijzen. Wel worden alvast voorbereidingen getroffen zodat eventuele wetswijzigingen op tijd kunnen worden voltooid.

Het huidige prijsplafond voor stroom en gas, dat geldt voor alle huishoudens, is alleen dit jaar van kracht. Vanaf volgend jaar wil het kabinet alleen mensen helpen met hun energierekening die dat echt nodig hebben. Hoe die gerichte steun er precies uit komt te zien, is dus nog niet duidelijk.

Het kabinet wil eerst afwachten hoe de koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau (CPB) er in augustus uitzien. Er is dan nog genoeg tijd om bijvoorbeeld aanpassingen te doen aan bestaande koopkrachtinstrumenten, zoals toeslagen of heffingskortingen in de inkomstenbelasting.

Andere maatregelen die het kabinet overweegt vergen wel meer voorbereiding, bijvoorbeeld in de vorm van wetswijzigingen. Dat werk wordt “uit voorzorg” alvast in gang gezet. Zo wordt ervoor gezorgd dat het technisch mogelijk is om per 1 januari aanpassingen te doen in de energiebelasting.

Eerder kondigde het kabinet al aan 300 miljoen euro vrij te maken voor verduurzaming van woningen, zodat mensen hun energierekening blijvend kunnen verlagen. Daarnaast wordt onder meer gedacht aan een nieuwe energietoeslag of aan gerichte ondersteuning voor huurders in een slecht geïsoleerd huis.

LEES OOK: Piek stijging prijzen in supermarkt in de zomer, verwachten economen