De daling van energieprijzen op groothandelsmarkten die al een aantal maanden duurt, sijpelt verder door naar de tarieven voor gas en stroom die consumenten betalen. Ook in maart hebben energieleveranciers de variabele gas- en stroomprijzen voor nieuwe klanten verder verlaagd.

De variabele tarieven liggen veelal nog wel wel boven het niveau van het prijsplafond voor energie. Bij een aantal aanbieders van zogenoemde dynamische contracten zijn wel prijzen te vinden die lager zijn dan de maxima onder het prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.

Dit blijkt uit data over de leveringstarieven voor modelcontracten en dynamische prijzen voor gas en stroom die Business Insider heeft opgevraagd bij vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

Energieleveranciers hanteren voor nieuwe klanten andere tarieven dan voor bestaande klanten. Doorgaans zijn de prijzen voor nieuwe klanten hoger.

Per 1 maart lag het gemiddelde tarief voor gas voor nieuwe klanten op 1,79 euro per kuub, terwijl dit begin februari nog 2,16 euro per kuub was. Dat komt neer op een daling van 17 procent.

De gemiddelde stroomprijs voor nieuwe klanten lag per 1 maart op afgerond 0,50 euro per kWh tegen een prijs van 0,60 euro per kWh begin februari. Dat is ook een daling van bijna 17 procent.

De gemiddelde gasprijs voor nieuwe variabele contracten ligt per saldo nog 71 cent boven het maximum van het prijsplafond en en voor stroom ligt de gemiddelde marktprijs nog 10 cent boven het maximum van het prijsplafond.

Het prijsplafond voor energie is gekoppeld aan een maximaal verbruik per jaar van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh voor stroom. Voor het verbruik boven deze drempel betalen huishoudens het tarief van de energieleverancier, dat in veel gevallen dus hoger ligt.

De prijzen voor veel bestaande klanten liggen nog boven het prijsplafond, tenzij ze voor een lange termijn een contract hebben afgesloten, toen de energieprijzen nog niet zo sterk waren gestegen.

Nieuwe klanten krijgen in de meeste gevallen ook te maken met een hoger tarief dan het prijsplafond, bij zowel gas en stroom. Er zijn wel uitzonderingen waar je als klant goedkoper uit bent, blijkt uit de tabellen hieronder.

De tabellen tonen variabele leveringstarieven en enkele tarieven van aanbieders die gas en/of stroom tegen inkoopprijzen aanbieden, ofwel tegen dynamische tarieven.

Voor dynamische tarieven geldt dat die elk uur (stroom) of per dag (gas) kunnen wijzigen. Dit in tegenstelling tot de variabele tarieven van de meer traditionele aanbieders die periodiek wijzigen, bijvoorbeeld per maand, per drie maanden of per half jaar.

Dit zijn de variabele en dynamische gasprijzen voor nieuwe klanten per 1 maart 2023.

Van de 27 aanbieders hanteren er inmiddels tien tarieven voor de gasprijs die onder het niveau van het prijsplafond van 1,45 euro per kuub liggen. Daarbij zitten aanbieders van dynamische tarieven zoals NextEnergy, Frank Energy, ANWB Energie en Zonneplan. Maar ook aanbieders van variabele tarieven zoals Greenchoice en BudgetEnergie.

De prijsverschillen tussen de hoogste en laagste tarieven zijn fors, want die lopen uiteen van 1,14 euro per kuub tot 3,06 euro per kuub.

De variabele tarieven voor stroom in maart

Dan de tarieven voor stroom in maart. Die zijn te zien in de onderstaande tabel.

Voor stroom zijn van 28 energieleveranciers variabele prijzen beschikbaar. Per 1 maart bieden 8 aanbieders tarieven aan die onder het maximum voor het prijsplafond van 0,40 euro per kWh liggen. En twee aanbieders zitten precies op 0,40 euro per kWh.

De top vijf van laagste tarieven bestaat geheel uit aanbieders van dynamische contracten, zoals NextEnergy, Frank Energy, Tibber, Zonneplan en ANWB Energy. Dit zijn dus momentopnames, aangezien deze tarieven dagelijks kunnen wijzigen.

BudgetEnergie heeft met 0,39 euro per kWh het laagste variabele tarief voor nieuwe klanten.

De variatie in prijzen is ook bij de stroomtarieven groot en loopt uiteen van 0,33 euro per kWh tot 0,87 euro per kWh.

Op groothandelsmarkten zijn energieprijzen in de tweede helft van februari nog wat verder gedaald, dus er lijkt nog meer ruimte voor lagere prijzen voor consumenten, in ieder geval bij de aanbieders van variabele tarieven die eens per maand of één keer per kwartaal worden aangepast.

Of de prijsdalingen in de rest van dit jaar doorzetten, is nog de vraag. Zo waarschuwde energiebureau IEA onlangs voor stijgende gasprijzen vanaf de zomer, vanwege toenemende vraag uit China die internationale gasprijzen kan opdrijven.

LEES OOK: Klant van Vattenfall krijgt gelijk: verhoging variabele energieprijs van 1 april 2022 was onterecht