Het kabinet Rutte wil huishoudens te hulp schieten om de hoge energiekosten niet volledig te laten ontsporen. Daarvoor komt er vanaf 2023 een prijsplafond voor de prijzen van stroom en gas, waarbij de maximale stroomprijs wordt vastgesteld op 0,40 euro per kWh en de maximale prijs voor gas op 1,45 euro per kuub. In beide gevallen is dit inclusief de energiebelasting, de ODE-belasting en de btw.

Maar er komt ook een verbruiksplafond: de maximale tarieven gelden tot een stroomverbruik van 2.900 kWh per jaar en een gasverbruik van 1.200 kuub per jaar. Ligt je energieverbruik hoger, dan betaal je over het verbruik boven de drempelvolumes de marktprijs voor stroom en gas.

Voor veel huishoudens is dit relevant, want afgelopen week berekende de installateur van zonnepanelen Zonneplan op basis van gebruiksdata voor energie van netbeheerders, dat bijvoorbeeld ongeveer twee op de drie huishoudens boven de 1.200 kuub per jaar zit met het gasverbruik.

Als je precies op het maximumverbruik van het beoogde prijsplafond zit, ben je aan de levering van stroom 1.160 euro per jaar kwijt en voor gas 1.740 euro.

Wat je kwijt bent als je méér verbruikt, hangt af van de prijzen voor gas en stroom die je betaalt aan je energieleverancier. Voor nieuwe klanten die variabele energiecontracten krijgen, zijn de prijzen momenteel zeer hoog. Gemiddeld gaat het voor stroom om 3,77 euro per kuub in september en voor gas om bijna 0,90 euro per kWh.

Maar vaak bieden energieleveranciers voor bestaande klanten andere, lagere prijzen. Het is dus zaak om bij je eigen energieleverancier na te gaan wat de actuele leveringsprijzen zijn.

Bereken je energiekosten bij het prijsplafond voor stroom en gas

Weet je ongeveer wat je jaarverbruik van gas en stroom is en welke marktprijzen je betaalt, dan kun je ook uitrekenen hoeveel je bij benadering kwijt bent als het prijsplafond voor energie gaat gelden.

Om het wat makkelijker te maken heeft Business Insider een tool gemaakt die dat voor je uitrekent. Als je het jaarverbruik voor stroom en gas invult en bijbehorende marktprijzen, rolt er vervolgens uit wat je kwijt bent tot het maximale verbruik onder het prijsplafond én wat je daarboven betaalt.

Vul hieronder de tool in om een idee te krijgen van de leveringskosten voor je energierekening in 2023. (NB het kan zijn dat deze tool op een klein formaat mobiel minder goed schaalt, je kunt 'm dan het beste op een tablet of pc invullen).

 

LEES OOK: Dit betaal je gemiddeld voor gas met het ‘prijsplafond’ van Jetten – let op als je een huis met laag energielabel hebt