• Nu de energieprijzen hard zijn gestegen, wil het kabinet Rutte IV prijsplafonds invoeren. Vooralsnog gaat het om 0,70 euro per kWh voor stroom en 1,50 per kuub voor gas.
  • De plafonds gelden echter tot een verbruikslimiet van vooralsnog 2.400 kWh stroom en 1.200 kuub gas. Voor het verbruik boven het limiet geldt de marktprijs.
  • Een groot deel van de huishoudens zit boven de verbruikslimieten, blijkt uit data van netbeheerders die installateur van zonnepanelen Zonneplan analyseerde.
  • Lees ook: Dit betaal je gemiddeld voor gas met het ‘prijsplafond’ van Jetten – let op als je een huis met laag energielabel hebt

Het kabinet Rutte IV wil vanaf 2023 een prijsplafond invoeren voor stroom en gas, maar daar komen ook verbruiksplafonds bij. Wie daar boven zit betaalt de marktprijs voor het extra verbruik. Voorlopig zijn de verbruiksplafonds vastgesteld op 2.400 kWh stroom en 1.200 kuub gas per jaar.

Bij een verbruik tot maximaal 2.400 kWh stroom zou je 0,70 euro per kWh gaan betalen; en bij een verbruik van maximaal 1.200 kuub gas moet de prijs 1,50 euro per kuub worden. Althans, dat is de voorlopige opzet.

Voor veel huishoudens zal echter gelden dat ze boven de verbruiksplafonds kunnen uitkomen met het jaarverbruik. Dat stelt de installateur van zonnepanelen Zonneplan in een persbericht op basis van een analyse van gebruiksdata van energie van netbeheerders Liander, Enexis, Steden, Coteq, Rendo en Westland Infra.

Volgens Zonneplan blijkt uit de data dat ongeveer driekwart van de huishoudens meer dan 2.400 kWh stroom per jaar verbruikt; voor gas zit ongeveer twee op de drie huishoudens boven het niveau van 1.200 kuub per jaar.

Onderstaande grafiek laat een uitsplitsing zien naar het percentage huishoudens met een bepaald verbruiksniveau voor stroom en gas.

Uit de bovenstaande tabel valt onder meer af te leiden dat 38 procent van de huishoudens voor gas op een verbruik zit van 1.000 kuub tot 1.500 kuub per jaar. En 19 procent van de huishoudens verbruikt minder dan 1.000 kuub per jaar.

Voor stroom geldt dat 15 procent van de huishoudens tussen de 2.000 kWh en 2.500 kWh per jaar verbruikt. Slechts 12 procent van de huishoudens verbruikt minder dan 2.000 kWh stroom per jaar.

Energielabel heeft invloed op verbruik stroom en gas

Eerder schreef Business Insider op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek al dat het verbruik van gas en stroom sterk afhangt van onder meer het soort woning en het energielabel.

Zo blijft het gemiddelde gasverbruik per jaar van verschillende soorten woningen van 100 vierkante meter met energielabel A onder de 1.200 kuub. Dat is een ander verhaal met lagere energielabels. Het gemiddelde gasverbruik van appartementen, hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen met energielabel D zit al boven het verbruiksplafond van 1.200 kuub.

Voor het verbruik boven het plafond betaal je vanaf 2023 de marktprijs, volgens de plannen van het kabinet. De marktprijzen voor modelcontracten met een variabel tarief voor nieuwe klanten ligt bij veel energieleveranciers inmiddels gemiddeld rond de 0,90 euro per kWh voor stroom en 3,80 euro per kuub voor gas. Bestaande klanten betalen lagere variabele tarieven die niet op de websites van energiebedrijven worden gepubliceerd.

Het is goed mogelijk dat de variabele tarieven voor bestaande klanten inmiddels boven de prijsplafonds van 0,70 euro voor stroom en 1,50 per kuub gas liggen. De variabele tarieven worden doorgaans twee keer per jaar gewijzigd, maar in de energiecrisis beroepen leveranciers zich op 'onvoorziene marktomstandigheden' en worden de tarieven vaker aangepast. Zo hebben Eneco, Essent en Greenchoice onlangs nog een omstreden tariefsverhoging per 1 oktober aangekondigd.

Lees meer over de energierekening: