Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:38
  • Volgens online-autoplatform AutoScout24 wisselde een occasion in de maand oktober voor een recordprijs van gemiddeld 24.428 euro van eigenaar.
  • Volgens de website worden met name kleine auto’s een stuk duurder. De gemiddelde prijs steeg in oktober met 5,7 procent naar 14.065 euro.
  • Branchevereniging BOVAG denkt wel dat de piek langzaamaan lijkt te zijn bereikt.
  • Lees ook: Chinese fabrikanten van elektrische auto’s willen de Europese markt bestormen

Voor een tweedehands auto moest nog nooit zo veel worden betaald als afgelopen maand. Volgens online-autoplatform AutoScout24 wisselde een occasion in de maand oktober voor gemiddeld 24.428 euro van eigenaar.

Dat betekende een stijging van meer dan 10 procent in vergelijking met begin dit jaar. Het bedrag ligt zo’n kleine 2,6 procent hoger dan tijdens de vorige piek in juni.

Autobranchevereniging BOVAG herkent het door AutoScout24 geschetste beeld. Volgens BOVAG liggen de prijzen voor gebruikte auto’s al tijden op een hoog niveau. De branchevereniging denkt wel dat de piek langzaamaan lijkt te zijn bereikt.

AutoScout24

Volgens AutoScout24 zijn met name kleine auto's een stuk duurder geworden. De prijs voor een kleine auto steeg in oktober met 5,7 procent op maandbasis naar een gemiddelde prijs van 14.065 euro. Voor een middenklasser betaal je gemiddeld 3 procent meer dan een maand geleden. Deze komt nu uit op een gemiddelde prijs van 24.616 euro.

In juli van dit jaar leek de piek in de prijzen al bereikt. De twee maanden die daarop volgden tekenden een daling, maar die bleek niet van lange duur. In die periode was er op de Europese markt alweer een stijging in occasionprijzen te zien, Nederland liep hierop enkel wat achter.

LEES OOK: Prijzen van tweedehands auto’s dalen weer voor het eerst sinds 2021