President Donald Trump heeft meerdere keren de mogelijkheid besproken om ‘s werelds grootste eiland Groenland te kopen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Trump zou “herhaaldelijk zijn interesse hebben getoond” in het kopen van Groenland, “in verschillende mate van ernst”, citeert de krant bronnen rond de president.

Groenland is autonoom gebied dat tot Denemarken behoort. Het eiland ligt tussen de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Arctische Oceaan en telt grofweg 56.000 inwoners. De overheid beslist over lokale aangelegenheden terwijl Denemarken gaat over buitenlandse zaken.

Het Noordpoolgebied wordt in toenemende mate genoemd in discussies over nationale veiligheid en Groenland ligt op een vitale, geopolitieke locatie. Daarnaast speelt het eiland ook een grote rol in de discussie over de wereldwijde klimaatcrisis.

Trump heeft de haalbaarheid van een koop besproken met zijn adviseurs en vroeg zijn Witte Huis-adviseur Pat Cipollone om hierin te duiken, schrijft The Wall Street Journal.

Enkele adviseurs zouden enthousiast hebben gereageerd hebben op Trump’s interesse in Groenland, waar overigens de  meest noordelijke Amerikaanse, militaire basis Thule Air Base is gevestigd. Anderen reageerden juist sceptisch op het idee.

Thule Air Base

Lees ook op Business Insider

Foto: NASA’s P-3B luchtlaboratorium op het platform van de vliegbasis Thule Air Base in Groenland op 21 maart 2013.  Christy Hansen/NASA

Het Witte Huis en het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vooralsnog niet gereageerd op vragen van INSIDER. Ook navraag van The Wall Street Journal bij de Deense overheid heeft nog niets opgeleverd.

Trump bezoekt Denemarken

Trump maakt zich op voor zijn eerste presidentiële bezoek aan Denemarken in september. Volgens de krant “staat dit los” van de ambitie van de president Groenland te kopen.

De aankoop zou geen unicum zijn, de Verenigde Staten heeft eerder gebieden van mogendheden gekocht, zoals Alaska van Rusland in 1867.

Als de berichtgeving in The Wall Street Journal klopt, is Trump ook niet de eerste president die zijn interesse toont in het kopen van Groenland. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog in 1946, leidde de interesse van president Harry Truman zelfs tot een bod op Groenland van 100 miljoen dollar in goud. Maar de Denen sloegen het af.

Destijds zagen Truman, de Amerikaanse militaire top en leden van het Congres Groenland als een belangrijke geopolitieke locatie en “militair van essentieel belang” .

Lees meer over Donald Trump: