• Premies voor autoverzekeringen zijn in 2022 al flink gestegen, maar volgend jaar wordt dat naar verwachting nog een graadje erger.
  • Door de hoge inflatie nemen de kosten van schadeherstelbedrijven toe en dat wordt uiteindelijk in de premies van autoverzekeringen meegenomen.
  • Daarnaast zijn autoverzekeringen voor sommige partijen niet rendabel en zal de premieverhoging worden aangegrepen om daar iets aan te doen, zeggen deskundigen tegen BNR.
  • Lees ook: Dit kun je verwachten van de energierekening in 2023: vaste kosten hakken erin

Autoverzekeringen zijn al duurder geworden dit jaar, maar de prijzen van autoverzekeringen gaan in 2023 nog veel sterker omhoog, zo stellen deskundigen tegenover radiozender BNR.

Directeur Johan van den Neste van Univé Schade spreekt tegenover BNR over premieverhogingen die dit jaar inmiddels tussen de 7 procent en 11 procent liggen.

Schadeherstelbedrijven hebben te maken met kostenstijgingen vanwege de hoge inflatie, maar naar verwachting worden die pas in 2023 op grote schaal doorberekend in de verzekeringspremies. Dit kan ertoe leiden dat de premiestijging van autoverzekeringen volgend jaar nog veel hoger uitpakt.

Volgens directeur Hans De Kok van financiële vergelijker Pricewise is wat er dit jaar gebeurt met de premies van autoverzekeringen “stilte voor de storm”.

Premie autoverzekering wordt nog fors hoger

Onderzoeksbureau Trend-RX geeft aan dat hogere kosten voor schadeherstel inderdaad een rol spelen, maar dat is niet het enige: "Je zult zien dat verzekeraars de kostenstijging aangrijpen om de premies te verhogen. Een groot deel van de Nederlandse autoverzekeringsmarkt is namelijk niet rendabel", aldus directeur Arno Onink tegenover BNR.

Afgelopen oktober maakte de site Autoverzekering.nl al melding van stijgende premies in 2022. “Door de oplopende inflatie was het te verwachten dat ook de autopremies omhoog zouden gaan”, zei autoverzekeringsexpert Jerry Poel van autoverzekering.nl daarover. “Toch zie je dat het zich momenteel alleen nog beperkt tot de beperkt casco verzekeringen.”

Met een gemiddelde toename van 6,8 procent stegen de premies voor een WA-verzekering met beperkt casco dit jaar het hardst. Die verzekering dekt de schade die automobilisten bij anderen veroorzaken en een deel van de schade die op niemand te verhalen is.

Premies voor alleen een WA-verzekering stegen met 1,3 procent. De autoverzekering met volledige dekking, waar alle schade aan de auto wordt vergoed, werd juist iets goedkoper.

LEES OOK: Dit gebeurt er met 7 vaste lasten in 2023: van energie en water tot huur, hypotheek en reiskosten