• Volgens premier Rutte kan de coronacrisis nog maanden duren. Ook zal een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet raken met het virus.
  • Het kabinet zet in overleg met deskundigen in op het scenario dat in Nederland gecontroleerd groepsimmuniteit wordt opgebouwd. Daarom moet onmiddellijk het aantal contacten tussen mensen fors worden beperkt.
  • Rutte belooft ondernemers die in de problemen komen alle steun, zodat er zo weinig mogelijk bedrijven omvallen en mensen op straat komen te staan.
  • Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het intussen in grote lijnen eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen.

Premier Mark Rutte heeft Nederland in een indringende tv-toespraak gewaarschuwd dat de coronacrisis nog maanden kan gaan duren.

“De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie”, zei de premier in een rechtstreeks op televisie uitgezonden speech. “De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken.”

Rutte zei op basis van advies van alle deskundigen te hebben gekozen voor het scenario van maximale controle in plaats van niks doen of een totale lockdown. Dat betekent dat wordt geprobeerd met de maatregelen de piek van de besmetting af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.

Groepsimmuniteit opbouwen om coronavirus te bestrijden

Bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus is het van belang dat in Nederland gecontroleerd een “groepsimmuniteit” wordt opgebouwd, aldus de premier.

Rutte legde uit dat een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. De meeste mensen krijgen alleen lichte klachten. Als iemand het virus heeft gehad, is deze persoon daarna meestal immuun, zoals ook met de mazelen het geval is.

Uiteindelijk raken steeds meer mensen immuun, zodat de kans kleiner wordt dat het virus overspringt op ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. “Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen”, aldus Rutte.

Het is wel zo dat het maanden of langer kan duren om zo’n groepsimmuniteit op te bouwen, zei de premier. Daarom moet onmiddellijk het aantal contacten tussen mensen fors worden beperkt, zodat het virus zich minder snel verspreidt. De maatregelen die het kabinet hiervoor instelde, moeten een piek in het aantal besmettingen afvlakken en uitsmeren over een langere periode. Dat kan voorkomen dat de zorg niet overbelast raakt door de coronapatiënten.

Twee andere scenario’s die Rutte schetste – zoals het virus onbeheerst zijn gang laten gaan of juist het land helemaal op slot gooien om het virus tegen te houden – werken niet. Het leidt tot een overbelasting van de zorg waardoor niet alle zieken kunnen worden geholpen. Het land voor lange tijd platleggen, als dat al kan, heeft grote gevolgen. Bovendien helpt het niet, omdat het virus daarna meteen weer zal opduiken als alle maatregelen worden ingetrokken, zei Rutte.

Steun voor ondernemers, van zzp’er tot KLM

Rutte belooft ondernemers alle steun in de komende zware coronatijden.

“Voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode. Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur. De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp’er, maar het geldt ook voor nationale iconen als de KLM”, zei Rutte.

“Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.”

Rutte benadrukte dat bij het treffen van maatregelen wordt vastgehouden aan de kennis van de deskundigen. “Hun adviezen zijn vanaf het begin leidend”, aldus Rutte.

Tweede Kamer lovend over Ruttes toespraak

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks lieten al heel snel na afloop van de toespraak van de premier weten achter zijn indringende boodschap te staan.

Ook fractievoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50PLUS is vol lof over de toespraak van Rutte en dan vooral over de woorden die hij aan het begin sprak over ouderen en zwakkeren in de samenleving:

Maar Geert Wilders is veel minder te spreken over de speech en de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Hij pleit voor een totale lockdown:

Steunpakket in de maak

Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het intussen "in grote lijnen" eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis. Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW na afloop van een gesprek met FNV en de meest betrokken ministers.

Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp'ers. Later deze week wordt daar meer over bekendgemaakt, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Wat De Boer betreft moeten de maatregelen ervoor zorgen dat geen enkel bedrijf door de coronacrisis failliet gaat, en dat er geen banen verloren gaan. Zo stellig is Koolmees niet maar hij benadrukt dat het kabinet in deze "uitzonderlijke omstandigheden" bereid is tot verregaande maatregelen.

"Het belangrijkste is dat mensen hun baan en inkomen behouden, en dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor ondernemers en zzp'ers", zegt Koolmees. "We hebben goed geluisterd naar de vakbeweging en naar de werkgevers. Die signalen nemen we mee."

Wat De Boer betreft moeten de maatregelen ervoor zorgen dat geen enkel bedrijf door de coronacrisis failliet gaat, en dat er geen banen verloren gaan. "Zo absoluut kan ik het niet garanderen", zegt Koolmees. Maar hij benadrukt dat het kabinet in deze "uitzonderlijke omstandigheden" bereid is tot verregaande maatregelen.

FNV-voorzitter Han Busker heeft "een goed gevoel" overgehouden aan het gesprek, en vertrouwt erop dat het kabinet de zorgen van werkenden serieus neemt. "Het is een bijzondere situatie die om bijzondere maatregelen vraagt."

Of er een "coronafonds" komt voor zzp'ers, zoals bonden en werkgevers in een gezamenlijke brief aan het kabinet hadden gevraagd, liet Busker in het midden. "Het is aan het kabinet om met goede maatregelen te komen."


Dit is de volledige speech van premier Rutte

Goedenavond,

Het coronavirus houdt ons land in de greep.

Ons, én de rest van de wereld.

Samen staan we voor een opgave van enorme omvang.

Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan rijden.

Je vraagt je af: gebeurt dit echt?

Want de maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd.

Ik wil aan het begin van deze toespraak mijn medeleven uitspreken met de families van de mensen die inmiddels aan het virus zijn overleden.

Iedereen die in het ziekenhuis ligt of thuis aan het herstellen is, wens ik veel beterschap en sterkte toe.

En ik wil me richten tot de ouderen en de mensen met een zwakke gezondheid.

Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt.

En daarom wil ik u zeggen dat het onze absolute prioriteit is de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken.

Met al het nieuws uit binnen- en buitenland, met alle gebeurtenissen die elkaar in razend tempo opvolgen, is het volkomen logisch dat er heel breed in de samenleving zorgen leven.

We zitten allemaal met vragen.

Wat kan ik doen om mezelf en de mensen om me heen te beschermen?

Hoe zit het met school en werk?

Kan een kinderfeestje nog doorgaan? Een familieweekend? Een bruiloft?

Hoe lang gaat dit eigenlijk allemaal duren?

En waarom neemt het ene land andere maatregelen dan het andere land?

In de wereld van vandaag zijn nieuws en informatie sneller dan het licht en is een mening ook snel gegeven.

Ik begrijp dat.

Maar het antwoord op alle vragen die leven, begint bij de kennis en ervaring van deskundigen.

Laat ons daaraan vasthouden.

Aan deskundigen als Jaap van Dissel en zijn collega’s binnen en buiten het RIVM.

Virologen, intensivecare-artsen en andere specialisten.

Hun advies is vanaf het begin leidend geweest voor alle maatregelen die tot nu toe in Nederland zijn getroffen.

En het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.

Dat is de enige verstandige manier om verdere stappen te kunnen blijven zetten die nodig zijn.

Stappen die onvermijdelijk op ons af komen.

Want ik heb vanavond geen gemakkelijke boodschap voor u.

De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven.

Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie.

De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken.

Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen.

En wat zij ons ook zeggen, is dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen.

Dat moet ik uitleggen.

Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun.

Net als vroeger met de mazelen.

Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen.

Dat is het principe.

Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.

Alles overziend, zijn er drie mogelijke scenario’s.

Het eerste scenario is: het virus maximaal controleren.

Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen.

Dat is het scenario van onze keuze.

Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.

Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan.

Met als doel dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen en vooral de intensivecare-afdelingen niet overbelast raken.

Zodat er steeds voldoende capaciteit is de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Het tweede scenario is dat we het virus onbeheerst zijn gang laten gaan.

Daarmee zou ons zorgsysteem in de piek van de besmetting volkomen overvraagd worden, waardoor er niet genoeg capaciteit zou zijn om kwetsbare ouderen en andere patiënten met een hoog risico te helpen.

Dat moeten we uiteraard koste wat kost voorkomen.

Het derde scenario is dat we eindeloos proberen het virus tegen te houden.

Dat betekent dat het land helemaal op slot gaat.

Zo’n rigoureuze aanpak kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn.

In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien.

En als het praktisch al zou kunnen - om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen - dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken.

Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf door de wereld blijven gaan en ons land niet overslaan.

Alle adviezen tot nu toe, alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd zijn op het eerste scenario van ‘maximaal controleren’ gericht.

Van de relatief eenvoudige richtlijnen om geen handen te geven, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden tot ingrijpende maatregelen als het verbieden van grotere bijeenkomsten en sluiting van de horeca.

En we houden uiteraard per dag de vinger aan de pols.

Hoe lang de maatregelen nodig zijn en of er meer nodig is, hangt dus af van de manier waarop het virus zich de komende weken en maanden gaat gedragen.

En van eventuele nieuwe wetenschappelijke inzichten, want het onderzoek staat niet stil.

Het kan zijn dat enkele maatregelen versoepeld kunnen worden, maar dat we soms ook weer een extra stap moeten zetten om te voorkomen dat het virus ongeremd om zich heen grijpt.

Het blijft passen en meten de komende maanden.

Het blijft zoeken naar de balans tussen maatregelen nemen die nodig zijn en het gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan.

Als we zo de verspreiding van het virus kunnen sturen, zijn de gevolgen voor de volksgezondheid uiteindelijk het meest beheersbaar.

Tegelijkertijd kunnen en zullen we onze ogen niet sluiten voor de economische gevolgen van deze crisis.

Veel mensen maken zich zorgen over hun baan.

Want voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode.

Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur.

De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp’er, maar het geldt ook voor nationale iconen als de KLM.

Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen.

We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen.

Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.

Tot slot wil ik iedereen in Nederland bedanken voor de manier waarop de aanwijzingen en maatregelen tot nu toe zijn opgevolgd en voor alle hartverwarmende voorbeelden van onderlinge hulp en solidariteit.

Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is.

Blijf dat doen.

Blijf alert en volg de aanwijzingen op, ook als u sterk en gezond bent, in het belang van mensen die kwetsbaarder zijn.

Dat is echt belangrijk.

Blijf uw gezond verstand gebruiken en luister naar de deskundigen.

Blijf elkaar helpen waar dat kan.

Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen.

Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen.

En een tijd om ruimte en vertrouwen te geven aan al die mensen die onder hectische omstandigheden dag en nacht bezig zijn anderen te helpen en het virus onder controle te houden.

Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen en de ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politieagenten, ambulancepersoneel en alle andere hulpverleners.

Tegen hen, en tegen al die mensen die op hun post blijven in scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, supermarkten en waar dan ook, wil ik zeggen: u doet fantastisch werk - heel, heel veel dank daarvoor.

Ik wil eindigen met deze oproep: bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen.

Samen komen we deze moeilijke periode te boven.

Let een beetje op elkaar.

Ik reken op u.

Dank u wel.

Lees meer over het coronavirus: