PostNL is van plan om in 2023 tweehonderd tot driehonderd voltijdsbanen te schrappen, meldt het postbedrijf in de nacht van zondag op maandag. Ook neemt het bedrijf andere maatregelen om kosten te besparen. Bij het bedrijf werken zo’n 37.000 mensen.

“Het jaar 2022 werd een jaar waarin we moesten navigeren in snel veranderende en turbulente omstandigheden. De wereldwijde macro-economische en geopolitieke omstandigheden waren extreem lastig, met recordhoge inflatie en een consumentenvertrouwen dat een absoluut dieptepunt bereikte. Dat werkte door in onze resultaten”, verklaart topvrouw Herna Verhagen.

Volgens Verhagen houden de uitdagende omstandigheden naar verwachting ook aan in 2023. “Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve markt.”

De bezuinigingen treffen vooral de afdeling Pakketten, waar managementposities verdwijnen. Voor de reorganisatie zet PostNL 20 miljoen euro opzij. In 2024 moet daarmee 25 miljoen euro bespaard worden en vanaf 2025 jaarlijks 30 miljoen euro.

PostNL stelt ook het tweede deel van het aandeleninkoopprogramma, dat in de loop van 2023 uitgevoerd zou worden, uit tot de bedrijfsresultaten verder herstellen. De eerste tranche van het programma, met een totale waarde van maximaal 250 miljoen euro, is in 2022 afgerond.

Beleggers reageerden negatief op dit nieuws. Het aandeel PostNL zakte maandagochtend met bijna 10 procent.

Lagere omzet en winst voor PostNL in 2022

Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal dalen tot 883 miljoen euro, van 936 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam vooral omdat mensen veel minder online bestelden dan tijdens de coronatijd. In het traditiegetrouw drukke slotkwartaal leverde dat ruim 5 procent minder verstuurde pakketten op.

De winst uit voortgezette activiteiten zakte van 61 miljoen euro tot 27 miljoen euro. Over het hele jaar kwam de omzet uit op 3,1 miljard euro, tegen 3,5 miljard euro in 2021. De winst bedroeg 26 miljoen euro, tegen 228 miljoen euro in het vorige boekjaar.

De prognoses voor de pakketvolumes blijven volgens het bedrijf onzeker op de korte termijn. PostNL gaat dan ook uit van een lichte volumedaling voor 2023, waarbij ook rekening wordt gehouden met een klein verlies aan marktaandeel. De kosten nemen volgens het bedrijf ook verder toe en worden niet volledig gecompenseerd door de prijsaanpassingen.

Technische fout

Dat PostNL maandag zo'n twaalf uur te vroeg meldde dat het honderden banen gaat schrappen, kwam volgens het bedrijf door een technische fout. Om 07.00 uur maandag stond de publicatie van de jaarcijfers gepland, waarna er allerlei momenten waren om de media in te lichten. Maar in plaats daarvan stond allerlei informatie zondagavond om 20.00 uur op de website van het bedrijf.

Die fout werd opgemerkt door financieel persbureau Bloomberg. Dat maakt gebruik van geautomatiseerde systemen om veranderingen op sites te bespeuren en plaatste de cijfers en ontslagberichten door.

Iets na middernacht besloot PostNL de uitgelekte jaarcijfers en reorganisatieplannen zelf vrij te geven. Die werden toen weer online gezet en verspreid naar de media.

Vakbond CNV was maandagochtend nog niet op de hoogte van de plannen. "Dat is natuurlijk niet hoe het hoort", laat een woordvoerder weten. "Dit verdient zacht gezegd niet de schoonheidsprijs." Ook FNV was maandag nog niet bijgepraat. "Wij blijven nog steeds in het vage."

Vakbonden kritisch over reorganisatie

Vakbonden FNV en CNV zijn niet te spreken over de aangekondigde reorganisatie bij PostNLCNV laat weten "geschrokken" te zijn door het hoge aantal werkplekken dat verdwijnt en de FNV vreest een nog hogere werkdruk en meer onrust binnen het bedrijf.

Het CNV laat weten dat het de reorganisatie al wel zag aankomen, omdat het al niet goed ging met het postbedrijf. FNV wijst erop dat PostNL ook nog winst zou maken als de banen niet werden geschrapt. "Hiermee kiest het bedrijf voor de aandeelhouders", zegt een woordvoerder.

Wel is CNV opgelucht dat er geen ontslagen vallen in uitvoerende beroepen, zoals pakketbezorgers of sorteerders.

Vooralsnog vervallen de banen door natuurlijk verloop, zoals pensioen of vrijwillig vertrek. Gedwongen ontslagen zijn dan ook nog niet aan de orde, aldus PostNL. Maar mocht dit toch het geval zijn, dan kunnen werknemers die eruit moeten waarschijnlijk snel aan de slag bij concurrenten, denkt FNV. "Bij andere bedrijven hebben ze wel de hoge inflatie gecompenseerd", zegt een woordvoerder.

LEES OOK: 3 op de 5 Nederlanders gaat minder online bestellen, als de verzendkosten voor pakketjes verder stijgen