Per 1 januari 2020 komt er voor de zakelijke fiets een bijtelling voor privégebruik, net als bij leaseauto’s. Werknemers kunnen dan 7 procent van de aankoopwaarde optellen bij hun salaris.

De nieuwe regeling moet het veel voordeliger maken om een bedrijfsfiets aan te schaffen. Voor een gewone fiets ter waarde van 600 euro komt dat neer op 1,33 euro per maand. En voor een elektrische fiets van 2.000 euro betaal je dan zo’n 5 euro per maand.

De fietsbranche wrijft zich alvast in zijn handen. Vrijwel alle fietsenmakers verwachten tienduizenden extra fietsen te kunnen verkopen, met name van de populaire e-bikes.

Ook Pon, het grootste fietsenbedrijf van Nederland, staat te trappelen. De eigenaar van fietsenmerken als Gazelle en Union gaat via zijn dochterbedrijf Lease A Bike zakelijke fietsen aanbieden, schrijft De Telegraaf woensdag.

Lease A Bike is al in Duitsland actief. Daar maken ruim 20.000 werknemers gebruik van een zakelijke fiets. Het bedrijf zegt dat werknemers elke soort fiets kunnen kopen – stadsfiets, racefiets, MTB of e-bike – en dat Lease A Bike de hele papierwinkel voor werkgevers regelt.

"Een werkgever kan met een druk op de knop werknemers toestemming geven elk type fiets te kopen, bij welke dealer hij ook wil", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "En de werkgever krijgt maandelijks eenvoudige informatie voor de salarisverwerking."

Lease A Bike biedt verder drie verschillende service- en onderhoudspakketten aan. Daarmee is je leasefiets verzekerd tegen schade en diefstal. En is het leasecontract van de bedrijfsfiets afgelopen, dan kun je de fiets "voordelig overnemen", belooft het bedrijf.

Lees meer over fietsen: