De elektrische fiets is razend populair. In 2018 reden er meer dan 400.000 spiksplinternieuwe e-bikes de showroom uit, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder.

Vorig jaar was de elektrische fiets zelfs voor het eerst het meest verkochte model en stootte daarmee de traditionele stadsfiets van de troon.

Volgens de Bovag en Rai Vereniging is elektrisch fietsen “het nieuwe normaal”. E-bikes zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en voor veel doelgroepen. Of je nu een mountainbike wilt, een bakfiets of een transportfiets voor zakelijk gebruik. Zelfs sommige middelbare scholieren scheuren iedere ochtend naar school met trapondersteuning.

Een elektrische fiets kost vaak rond de 2.000 euro. E-bikes hebben de branche dan ook volledig op z’n kop gezet. Kijk maar naar de onderstaande grafieken.

Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-bike? Lees dan dit stuk.


In 2007 werden er nog 1,4 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Sindsdien daalt het aantal gestaag, tot 928.000 stuks in 2016. Maar e-bikes geven de fietsverkoop de afgelopen twee jaar weer een zetje.


Dat is goed te zien aan de omzet van de fietsbranche. De inkomsten kwamen in 2018 voor het eerst uit boven de 1 miljard euro.


Dat komt door de populariteit van de elektrische fiets. In 2018 zijn er 409.000 nieuwe e-bikes verkocht, ruim honderdduizend meer dan een jaar eerder. Omdat de totale markt de afgelopen jaren is gekrompen, stijgt het marktaandeel van elektrische fietsen.


Twee op de vijf nieuw verkochte fietsen is inmiddels een e-bike.


Voor een elektrische fiets ben je al snel 2.000 euro kwijt, dus verdienen verkopers meer per verkochte fiets. De gemiddelde verkoopprijs kwam vorig jaar voor het eerst boven de 1.200 euro uit.


Kijk je iets dieper, dan zie je een opmerkelijke trend. Waar in 2003 nog een derde van de nieuwe fietsen goedkoper dan 300 euro was, is dit vorig jaar gedaald naar 12 procent. Fietsen met een prijskaartje van meer dan 900 euro, waaronder dus e-bikes, zijn daarentegen steeds gewilder.


Dat leidt ertoe dat vakhandelaren steeds afhankelijker zijn van de verkoop van e-bikes. Vorig jaar werd er voor 823 miljoen euro aan elektrische fietsen verkocht, goed voor 67 procent van de totale omzet.


Lees meer over fietsen: