De trend in fietsenland is duidelijk. Nederlanders kopen minder gauw een nieuw exemplaar. Maar als ze dat doen, investeren ze in kwaliteit en fietsen ze er langer op door.

Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets is voor het elfde jaar op rij gestegen. Met name sinds 2012 schiet het bedrag dat we uitgeven aan een stalen ros omhoog.

De reden is de opkomst van de elektrische fiets. De e-bike heeft een flinke invloed op hoe vakhandelaren hun geld verdienen, zoals blijkt uit de onderstaande grafieken.

Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-bike? Lees dan dit stuk.


In 2007 werden er nog 1,4 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Sindsdien daalt het aantal gestaag, tot 928.000 stuks in 2016. Dat is het laagste niveau sinds 1987.


Toch blijft de omzet van de fietsenbranche op peil. Sterker nog, de inkomsten zijn vorig jaar zelfs gestegen met 4,2 procent, tot 937 miljoen euro.


Dat komt door de populariteit van de elektrische fiets. In 2016 zijn er 271.000 nieuwe e-bikes verkocht, iets minder dan een jaar eerder. Maar omdat de totale markt sneller krimpt, stijgt het marktaandeel van elektrische fietsen.


Bijna een op de drie nieuwe fietsen is een e-bike.


Voor een elektrische fiets ben je al snel 2.000 euro kwijt, dus verdienen verkopers meer per verkochte fiets. De gemiddelde verkoopprijs kwam vorig jaar voor het eerst boven de 1.000 euro uit.


Kijk je iets dieper, dan zie je een opmerkelijke trend. Waar in 2003 nog een derde van de nieuwe fietsen goedkoper dan 300 euro was, is dit vorig jaar gedaald naar 11 procent. Fietsen met een prijskaartje van meer dan 900 euro, waaronder dus e-bikes, zijn daarentegen steeds gewilder.


Dat leidt ertoe dat vakhandelaren steeds afhankelijker zijn van de verkoop van e-bikes. Vorig jaar werd er voor 534 miljoen euro aan elektrische fietsen verkocht, goed voor 57 procent van de totale omzet.


LEES OOK: Peddelen naar je werk: deze fietsen kunnen auto’s vervangen

Lees ook op Business Insider