We hebben in Nederland meer fietsen dan mensen. Al die stalen rossen staan nogal eens in de weg, maar een leeg fietsenrek is wellicht nog onhandiger. Daar heeft de Eindhovense ontwerpster Milou Bergs iets op gevonden.

Haar concept Align is een fietsenrek dat wegklapt in de stoep als je weer vertrekt. Momenteel kun je het zelf bekijken op de Dutch Design Week in Eindhoven, op Bergs’ Instagram-profiel en de officiële website.

De toelichting luidt als volgt: “De publieke ruimte verrommelt, vol met functionele noodzaken zoals parkeren. Een voorname doorn in het oog zijn fietsenrekken. Ook als ze niet in gebruik zijn, staan ze in de weg en creëren ze fysiek en visueel ‘lawaai’. Align is een strak alternatief voor meer rust.”

Tussen 21 en 29 oktober staat Eindhoven in het teken van design. Studenten die op het punt staan om af te studeren aan de Design Academy in de stad, tonen hun beste werk aan het publiek. Voor Bergs is Align haar afstudeerproject.

Niet alleen praktisch, maar ook sierlijk dus. Align werkt als een soort wip, waarbij een stang bij je achterwiel omhoog komt als je je voorwiel in de gleuf rijdt. Zwerfvuil of blaadjes komen niet vast te zitten in de ruimtes, want als je je fiets weer losmaakt, valt het hele rek onopvallend weg in de grond en dekt het de holle ruimtes af.

In het tijdschrift Dutch Designers krijgt Align een dik compliment van Alian Brekveld, de ontwerper van KLM-vliegtuiginterieurs: “De ontwerpster heeft goed gekeken en zich goed geërgerd aan iets wat bijna niemand meer opvalt of waarneemt. De oplossing is bijna zo eenvoudig dat je denkt dat het al bestaat.”