Elke grote band die naar Israël afreist om daar op te treden, kan rekenen op een brief van Roger Waters, de voormalig frontman van de legendarische band Pink Floyd.

Waters vindt Israël een ‘apartheidsstaat’ en wil dat muzikanten er niet meer optreden. Maar de artiesten verkiezen de flinke premie waarmee ze naar Israël gelokt worden, vaak boven de oproep van de oud Pink Floyd-bassist.

Waters begint zijn campagne in 2013, met een oproep op Facebook. Hij stelt daarin dat Israël zeker twee ernstige misdaden pleegt: er zou een ‘apartheidsstaat’ zijn tegen de Palestijnen, en er zou sprake zijn van etnische zuivering omdat Palestijnen hun huizen uit worden gegooid om Joodse nederzettingen te stichten.

Reden genoeg om te boycotten, aldus Waters: “Doe met mij mee, en treed niet meer op in Israël, en accepteer geen awards meer die worden gesponsord door bedrijven die banden hebben met de Israëlische overheid.”

Het bleef niet bij de brief. Waters spreekt bands die toch naar Israël afreizen persoonlijk aan in open brieven en interviews.

Hij schreef bijvoorbeeld een brief aan het populaire duo Chemical Brothers. “Jullie platenmaatschappij Virgin EMI vertelt jullie vast dat optreden in Tel Aviv cool is. Maar Tel Aviv is een hipsterbubbel met daaronder een politiestaat die de helft van de Palestijnse bewoners heeft verdreven, en die hun nakomelingen niet terug willen laten komen”, aldus Waters. “Ga alsjeblieft niet.” Chemical Brothers trok zich niets van de oproep aan, en speelde toch in Tel Aviv.

‘Ik ben het ook niet eens met Trump’

Waters heeft het ook op Radiohead gemunt. De band geeft op 19 juli aanstaande een optreden in Tel Aviv, en de afgelopen weken werd de druk om daar vanaf te zien flink opgevoerd. Niet alleen door Waters – die meerdere brieven aan de band richtte – maar ook in opiniestukken in Engelse kranten.

Zanger Thom Yorke reageerde meermalen geïrriteerd: “Ik heb veel respect voor deze mensen, maar ik ga hen niet vertellen waar zij moeten werken.”

Afgelopen week plaatste hij een bericht op Twitter, waarin hij stelt dat hij het ook niet eens is met Trump, maar toch in de VS blijft optreden.

Chemical Brothers en Radiohead zijn niet de enige artiesten die Waters’ oproep negeren. Jeugdidool Justin Bieber, hip hop-ster Tyler, the Creator,  singer-songwriter Nick Cave, good old  Guns ‘n’ Roses – allemaal deden (of doen) ze Israël aan. Vast en zeker ook gelokt door de flinke premie die de organisatoren de bands geven om naar Israël te komen.

Israël is namelijk niet altijd even logisch in een tour te passen – het is vaak het enige land in het Midden-Oosten waar grote bands hun opwachting mogen maken. Waar je een optreden in Amsterdam kunt combineren met een set in Parijs, Antwerpen of Hannover, is Tel Aviv vaak een grotere omweg.

“Toch is het vrij normaal om Israël aan te doen als het even uitkomt”,  vertelt Hillel Wachs van 2B Vibes, die onder meer Pixies en Macklemore naar Israël haalde, tegen Jerusalem Post. “In Europa is veel concurrentie, en wij betalen een flinke premie om artiesten hierheen te halen, dus het is financieel aantrekkelijk.”