Pieter Omtzigt gaat met een eigen partij Nieuw Sociaal Contract meedoen aan de verkiezingen van 22 november voor de Tweede Kamer. Daarmee wordt het politieke speelveld op zijn kop gezet.

Omtzigt maakte zijn besluit bekend in een interview met De Twentsche Courant Tubantia. “We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding”, zegt hij in de krant. De partij is zaterdag opgericht. Het programma is al wel rond, de kandidatenlijst nog niet.

Speerpunten van de nieuwe beweging zijn ‘goed bestuur’ en ‘bestaanszekerheid’, staat in de grondslagendocument van de nieuwe partij. Een derde kernpunt van Nieuw Sociaal Contract is ‘verstandige internationale samenwerking’. Dat laatste gaat onder meer over Omtzigts zorgen over de houdbaarheid van de euro.

“Deze ideeën vragen niet alleen wat van de politiek in Den Haag maar ze vragen om een bijdrage van iedereen in Nederland. Alleen als samenleving en politiek samen optrekken kunnen we zorgen voor huizen, voor bestaanszekerheid en voor een volwassen, eerlijk en open bestuur”, aldus Omtzigt.

Het besluit van Omtzigt verandert de campagne. In een peiling werd Omtzigt 46 zetels toegedicht als hij mee zou doen. Dat noemt hij in de krant "niet realistisch en niet verantwoord". Hij zegt verder geen premier te willen worden en in de Kamer te blijven als hij wordt gekozen.

Omtzigt staat bekend als vasthoudend Kamerlid

Omtzigt zat lang voor het CDA in de volksvertegenwoordiging, maar verliet de partij twee jaar geleden na een hoogoplopend conflict. Het CDA probeerde onlangs nog tevergeefs de banden te herstellen, maar Omtzigt liet toen weten dat "het boek met het CDA dicht" is.

De 49-jarige Omtzigt bouwde een reputatie op van een vasthoudend Kamerlid. Samen met Renske Leijten van de SP speelde Omtzigt een hoofdrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal.

Meer over de verkiezingen? Check ook deze stukken eens: