De Tweede Kamerverkiezingen in november lijken uit te draaien op een driestrijd. De BoerBurgerBeweging (BBB), de VVD en de nieuwe combinatie van PvdA/GroenLinks maken alle drie kans om de grootste partij te worden.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling van I&O Research. Het onderzoeksbureau heeft in zijn maandelijkse peiling nu voor het eerst de combinatie PvdA/GroenLinks als één lijst aan respondenten voorgelegd.

De fusie blijkt populair. PvdA/GroenLinks komt in de peiling uit op 28 zetels; dat zijn er vijf meer dan vorige maand (als je de score van beide partijen bij elkaar optelt). In de huidige Tweede Kamer bezetten GroenLinks en de PvdA samen 17 zetels.

De VVD en BBB komen in de nieuwe peiling uit op respectievelijk 25 en 21 zetels. De VVD wint daarmee drie zetels op maandbasis, maar verliest er negen ten opzichte van de huidige Tweede Kamer. De BBB noteert een verlies van zeven zetels op maandbasis, maar wint er twintig ten opzichte van het huidige parlement.

Pieter Omtzigt kan uitkomen op 46 zetels

Besluit ex-CDA'er Pieter Omtzigt om met een eigen partij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, dan zou hij de boel op z'n kop kunnen zetten.

29 procent van de kiezers zou zich achter hem scharen, aldus I&O Research. Dat komt neer op 46 zetels. De partijen die vooral zouden lijden onder zijn deelname zijn de BBB, SP, JA21 en PVV.

Zou Omtzigt terugkeren naar het CDA, iets waar hij "helemaal niet mee bezig" is, dan zou de partij van de vertrekkende leider Wopke Hoekstra 17 zetels boeken, volgens I&O Research. Zonder Omtzigt blijft de partij steken op 5 zetels in de nieuwste peiling.

LEES OOK: Jesse Klaver valt af als mogelijke lijsttrekker GroenLinks/PvdA: Timmermans en 3 andere namen worden genoemd