• Henri Bontenbal is door de verenigingsraad van het CDA officieel naar voren geschoven als nieuwe lijsttrekker van het CDA.
  • Tegenkandidaten kunnen zich nog tien dagen melden, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er brede steun komt voor een alternatieve kandidaat.
  • Het CDA krijgt met het vertrek van Wopke Hoekstra als partijleider sowieso een nieuw gezicht bij de komende parlementsverkiezingen.
  • Lees ook: Frans Timmermans als enige voorgedragen als lijsttrekker van PvdA/GroenLinks

Henri Bontenbal is zo goed als zeker de nieuwe lijsttrekker van het CDA. De verenigingsraad van de partij heeft namelijk unaniem voor zijn kandidatuur gestemd. Gezien dit sterke mandaat is het onwaarschijnlijk dat een tegenkandidaat voldoende steun krijgt om Bontenbal uit te dagen. Maandagmiddag om 16.00 uur wordt de kandidaat-lijsttrekker gepresenteerd aan de pers.

Tegenkandidaten kunnen zich officieel nog tien dagen melden. Dan moeten ze wel de steun krijgen van 1 procent van de leden van het CDA of van tien lokale afdelingen. Dat is zeer onwaarschijnlijk gezien de brede steun in de verenigingsraad. Daarin zijn namelijk alle provinciale en lokale afdelingen vertegenwoordigd, alsook de partijverenigingen voor jongeren, senioren en vrouwen.

Partijprominenten reageren enthousiast op de kandidatuur. Vicevoorzitter Mark Buck zegt op X – eerder bekend als Twitter – dat hij “onvoorstelbaar trots” is. “Laat Henri zijn karwei beginnen”, zegt voorzitter van jongerenvereniging CDJA Kevin Klinkspoor, verwijzend naar een bekende campagneleus van voormalig premier Ruud Lubbers.

Fractiegenoot Derk Boswijk had zich ook gemeld als kandidaat, twittert hij, maar het Kamerlid vindt het niet erg dat hij het niet geworden is. “Voor mij stond én staat voorop dat de lijst getrokken moet worden door iemand met nieuwe energie. Henri heeft dat zonder twijfel!” Ook Kamerleden Harmen Krul en Anne Kuik spreken hun steun uit.

Bontenbal wil het CDA-verhaal duidelijker naar voren brengen

Het CDA heeft haar eigen verhaal niet genoeg overgebracht, zegt de nieuwe partijleider Henri Bontenbal over de slechte score van het CDA in de peilingen. "Het is niet gelukt om het echte CDA-verhaal met passie en onverschrokkenheid te vertellen", stelt de parlementariër die maandag als nieuwe lijsttrekker werd gepresenteerd. "Dat is mijn missie."

Zijn partij staat na tijden van intern gedoe in de peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van peilingen, op zo'n zes zetels. Momenteel heeft het CDA veertien zetels in de Tweede Kamer, waar het twee decennia terug nog meer dan veertig van de honderdvijftig Kamerzetels bezette.

Dat heeft niet alleen te maken met de vele compromissen die het CDA de afgelopen jaren moest sluiten in regeringscoalities. Het vorige maand geklapte kabinet-Rutte IV is volgens Bontenbal "een kabinet dat van meet af aan niet lekker liep. Daar hebben wij natuurlijk last van." Hetzelfde geldt voor interne ruzies bij het CDA. "Als er gedoe is in je eigen partij, denkt de kiezer natuurlijk ook van: waarom sluit ik me bij jullie aan."

Bontenbal zag vooral mensen weglopen bij het CDA die helemaal niet hebben gestemd. "Ik wil die mensen terug." Hij wil dat bereiken door terug te komen op voor het CDA belangrijke thema's. "Normen en waarden", noemt hij als voorbeeld - het thema van voormalig premier Jan Peter Balkenende. Ook "gemeenschapszin" en "fatsoen" zijn belangrijke onderwerpen, aldus de nieuwe partijleider.

Zijn partij moet daarom een bladzijde omslaan, zegt hij. "Stap één is volgens mij echt: de politiek leider moet in de fractie zitten." Als fractievoorzitter moet Bontenbal het CDA-verhaal duidelijker kunnen overbrengen dan als vicepremier, indien de partij gaat meebesturen.

Hij hoopt uit te komen "op een stuk meer zetels dan we nu in de peilingen hebben", maar de verkiezingen zijn voor hem vooral een succes als het CDA trouw blijft aan zijn eigen standpunten. In zijn eerste speech benadrukte Bontenbal dat hij hoopt op een campagne die over "inhoud en visie" gaat.

Hij schetste het CDA als partij die "fundamenteel" van progressieve en liberale partijen als VVD en D66 verschilt. "Mijn CDA is een wij-partij, in de tijd waarin het ik-tijdperk op zijn einde loopt". Progressieve en liberale partijen zetten het individu voorop, terwijl het CDA een sterke samenleving wil.

LEES OOK: Yesilgöz officieel voorgedragen als lijsttrekker VVD