Pieter Omtzigt keert niet terug naar het CDA. Dat laat hij op X, voorheen Twitter, weten. “Zoals al vaker gezegd is het boek met het CDA dicht.” CDA-voorzitter Hans Huibers had Omtzigt in een brief gevraagd zich bij het CDA aan te sluiten, meldde het AD zaterdag.

“Maar natuurlijk blijf ik graag met alle partijen samenwerken om mijn ideeën en idealen voor Nederland te verwezenlijken”, laat hij op X weten.

Omtzigt maakt een dezer dagen bekend hoe zijn politieke toekomst eruitziet. Hij kan met een nieuwe partij de verkiezingen in gaan, zich bij een andere partij aansluiten of uit de landelijke politiek vertrekken.

Het CDA staat er slecht voor in de peilingen. De partij heeft nu veertien zetels in de Tweede Kamer. In een peiling van dinsdag van EenVandaag en Ipsos zou de partij na de verkiezingen van 22 november uitkomen op zes zetels. In een peiling van 20 juli van I&O Research zou het CDA op vijf zetels blijven steken.

Als Omtzigt met een eigen partij gaat meedoen, kan hij veel zetels halen, blijkt uit beide peilingen. Die gaan vooral ten koste van BBB, SP, JA21 en PVV, maar ook van andere partijen zoals het CDA.

CDA-partijvoorzitter Huibers heeft Omtzigt afgelopen woensdag in een brief gevraagd in gesprek te gaan over nieuwe samenwerking, bevestigen ingewijden aan het AD. In die brief zouden ook excuses worden gemaakt voor de wijze waarop de partij met Omtzigt is omgegaan.

Een woordvoerder van het CDA-partijbestuur wil geen vragen beantwoorden over de inhoud en de strekking van de brief. "De deur staat voor Pieter altijd open", is het enige wat hij kwijt wil.

LEES OOK: Rob Jetten hoopt als lijsttrekker D66 premier te worden – vertrouwelingen van Pieter Omtzigt haalden ruim 2 ton aan donaties op