PvdA-leider Attje Kuiken keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. “Ik zit nu zeventien jaar met heel veel plezier in de Tweede Kamer, maar het is een goed moment”, zegt ze in een gesprek met het AD. “Ik laat het hierbij en draag het over aan de volgende generatie.’’

Ze sluit niet uit nog eens terug te keren als bewindspersoon. “Als je gevraagd wordt, zou het een enorme eer zijn en zeg je ja. Verantwoordelijkheid wil ik altijd nemen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er een plek voor mij elders is. Ik vind de politie of de jeugdzorg ook fantastisch.”

De 45-jarige Kuiken volgde vorig jaar april Lilianne Ploumen op als leider van de PvdA in de Tweede Kamer. Zij won toen de strijd om het fractievoorzitterschap van Henk Nijboer, die inmiddels ook zijn vertrek heeft aangekondigd. In de Kamer voerde Kuiken het woord over onder meer de gezondheidszorg.

In een verklaring op de website van de partij zegt Kuiken de Kamer te verlaten “niet omdat het werk klaar is, maar omdat ik lucht voor anderen wil scheppen”. Ze zegt ook: “Dat ik juist nu vertrek, is omdat ik een onvoorwaardelijk geloof heb in een verenigd links.”

Toen Kuiken aantrad als fractieleider verklaarde ze de samenwerking met GroenLinks verder te willen uitbouwen.

De PvdA gaat samen met GroenLinks de verkiezingen in november in. De lijsttrekker van de combinatie wordt Eurocommissaris Frans Timmermans, die net als Kuiken van de PvdA komt.

De partijbesturen van GroenLinks en PvdA hebben Timmermans deze maand voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het is nog aan de leden van de partijen om te besluiten of zij deze voordracht ondersteunen, maar daar lijkt veel steun voor te zijn.

Timmermans - momenteel vicevoorzitter van de Europese Commissie - heeft zich eerder al kandidaat gesteld en laten weten dat hij de ambitie heeft om minister-president te worden.

Een gezamenlijke lijsttrekkerscommissie van PvdA en GroenLinks heeft Timmermans unaniem voorgedragen als kandidaat. Deze voordracht is overgenomen door de besturen van beide partijen.

Op 22 augustus wordt bekend of ook de leden van beide partijen hierachter staan. De partijen willen vanwege de snel naderende verkiezingen niet wachten met een stemming tot het gezamenlijke congres op 14 oktober.

De lijsttrekkerscommissie noemt Timmermans "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen". Ze wijzen ook naar zijn ervaring in de binnenlandse en buitenlandse politiek. De commissie bestaat uit PvdA'ers Paul Depla (burgemeester Breda) en Nelleke Vedelaar en GroenLinksers Andrée van Es en Bram van Ojik.

Timmermans zegt dat hij het een "groot voorrecht" vindt dat hij is voorgedragen. Hij wil als aanvoerder van de lijst "het vertrouwen herstellen, in elkaar en in de overheid".

Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver sprak op X - voorheen bekend als Twitter - wederom zijn steun uit voor de kandidaat. "Timmermans is de best denkbare lijsttrekker voor onze bijzondere samenwerking en de best denkbare premier voor Nederland", schreef hij.

LEES OOK: Frans Timmermans wil lijsttrekker worden voor PvdA en GroenLinks – en als het even kan…minister-president van Nederland