• Zorgtechbedrijf Philips gaat wereldwijd naar verluidt opnieuw duizenden banen schrappen.
  • Deze komen bovenop een reorganisatie die afgelopen oktober werd aangekondigd, waarbij wereldwijd vierduizend arbeidsplaatsen vervielen.
  • Volgens het Eindhovens Dagblad staan in Nederland meer dan duizend banen op het spel.
  • Lees ook: Philips gaat flink reorganiseren na winstalarm: wereldwijd 4.000 banen weg

Zorgtechbedrijf Philips zou op het punt staan opnieuw een reorganisatie aan te kondigen, waarbij wereldweijd duizenden banen worden geschrapt, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Afgelopen oktober vorig zette het zorgtechnologieconcern ook al het mes in het personeelsbestand. Daarbij kondigde Philips het verlies van vierduizend banen aan.

Nu staan er opnieuw duizenden banen op de tocht, waarbij het in Nederland zou gaan om meer dan duizend arbeidsplaatsen, melden bronnen aan het Eindhovens Dagblad. Philips heeft deze aantallen niet bevestigd tegenover de krant.

Mogelijk wordt de sanering aankomende maandag aangekondigd, als Philips de jaarcijfers presenteert en topman Roy Jacobs zijn plannen voor de komende jaren bekendmaakt.

De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook kampt het bedrijf met een kostbare terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.

Daardoor daalde de omzet in het derde kwartaal van 2022 met 5 procent tot 4,3 miljard euro. De operationele winst liep terug tot 209 miljoen euro, vergeleken met 512 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Wereldwijd telt het Nederlandse concern circa 79.000 arbeidsplaatsen.

Vakbonden nog niet op de hoogste van reorganisatie bij Philips

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Over de hoeveelheid ontslagen willen alle bonden bij Philips, naast bovengenoemde drie is ook De Unie bij de onderneming actief, niet speculeren. Wel geven ze hun bezorgdheid aan. "We hopen dat het beperkt blijft", zegt Suat Koetloe van De Unie, die wel aangeeft dat er al een tijdje onzekerheid heerst bij het personeel.

Dat beeld heeft ook Colette van Wezel van VHP2. "We horen nu al dat personeel naar werk elders zoekt." Zij is bang dat er broodnodige kennis verdwijnt bij Philips.

CNV-bestuurder Arjan Huizinga had al "wel het beeld dat de aankomende ronde zwaarder zou worden" dan die in het najaar. "Maar dat weten we dus in het weekend pas."