De Ierse eurocommissaris voor Handel Phil Hogan stapt op. Hij overtrad de coronaregels door bij een exclusief diner van een golfvereniging aanwezig te zijn.

De kwestie leidde tot veel ophef in Ierland. Twee politici die bij het evenement aanwezig waren legden eerder al hun functie neer.

Het vertrek van Hogan is een aderlating voor de Europese Commissie. De Ier zou de onderhandelingen met de Britten voeren over een handelsakkoord na de Brexit.

De in eigen land in opspraak geraakte Ierse handelscommissaris van de Europese Unie, Phil Hogan, stapt op. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat aan Ierse media bevestigd.

De Ierse krant The Irish Independent meldde eerder op de avond al uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat de Ier, die eerder vijf jaar landbouwcommissaris was, ontslag neemt.

Het vertrek van zwaargewicht Hogan zadelt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op met een groot probleem. De Ierse handelscommissaris zou de gesprekken met de Britten leiden over het handelsakkoord dat er na de Brexit moet komen.

De 60-jarige Hogan geldt als zeer ervaren. Bovendien heeft hij in de onderhandelingen als Ier een streepje voor bij de Britten.

Ierland moet nu met een andere commissaris komen.

Omstreden diner van een golfvereniging leidt tot ophef

Hogans vertrek komt niet onverwacht. Hij kreeg een storm aan kritiek over zich heen vanwege zijn aanwezigheid bij een diner van een golfvereniging in een hotel in Clifden in het westelijke graafschap Galway.

Daarbij waren circa tachtig mensen aanwezig. Die deden zich volgens critici te goed deden aan eten en drinken, een dag nadat de Ierse regering de coronamaatregelen had aangescherpt.

Volgens het Clifden Station House Hotel is het diner te goeder trouw georganiseerd en bijgewoond en is niemand zich ervan bewust geweest dat er coronaregels werden overtreden.

De tachtig gasten waren over twee zalen verspreid. Daarmee zou het evenement voldoen aan de richtlijnen, waarbij er maximaal vijftig mensen in een ruimte mogen zijn.

Maar per 18 augustus, een dag voor het diner, voerde het Ierse kabinet strengere regels in. Sindsdien mogen er nog maar zes mensen in één ruimte zijn, van ten hoogste drie verschillende huishoudens. Daar voldeed het Clifden-hotel niet aan.

Phil Hogan wilde eerst niet vertrekken

In Ierland ontstond veel ophef over het diner, dat al snel de bijnaam 'golfgate' kreeg. Ieren klaagden op internet dat zij vanwege de strenge maatregelen tegen corona niet naar begrafenissen of bruiloften konden, terwijl leden van de regering zich lieten fêteren.

De Ierse landbouwminister Dara Calleary, die ook bij het diner aanwezig was, stapte vorige week al op. Net als Jerry Buttimer, vicevoorzitter van de Senaat.

Eurocommissaris Hogan wilde in eerste instantie niet zo ver gaan. Op Twitter verklaarde hij duidelijk te hebben begrepen dat de organisatie en het hotel de verzekering hadden gekregen dat de door hun getroffen coronamaatregelen volledig voldeden aan de richtlijnen van de regering.

Hij schreef ook dat hij voor het evenement zelf ook aan de Ierse regels voldeed, omdat hij sinds eind juli al in Ierland is. Reizigers uit België, dus ook Brussel, moeten veertien dagen in quarantaine bij aankomst in Ierland.

Hogan vertrekt toch na ontmoeting met Von der Leyen

Nu blijkt dat Hogan zich toch niet zo keurig aan de regels hield als hij beweerde, schrijft de BBC. Na zijn aankomst op 31 juli reisde hij naar zijn verblijf in Kildare en onderging op 5 augustus een coronatest. Die was negatief.

Daarna had hij veertien dagen in Kildare moeten blijven. Alleen voor essentiële reizen mocht hij de plaats verlaten. Een golfdiner aan de Ierse westkust valt daar duidelijk niet onder.

Woensdag werd Hogan op het matje geroepen door Commissievoorzitter Von der Leyen. Zij wilde de zaak nauwkeurig onderzoeken. Hogan ziet nu in dat de druk te groot is en houdt de eer aan zichzelf.

Lees meer over de Brexit: