De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zitten muurvast.

Komende week gaat de Britse premier Boris Johnson in gesprek met Europese leiders.

Belangrijkste vraag: kan een no deal-Brexit worden vermeden?

De kans is groot dat het Britse pond een hete zomer tegemoet gaat, aldus valuta-expert Joost Derks.

ANALYSE – De beurskoersen stuiteren nerveus op en neer, terwijl veel landen er grote moeite mee hebben om de coronapandemie in te dammen.

Nieuwsberichten volgen elkaar zo snel op, dat je haast zou vergeten dat de klok om het Britse vertrek uit Europa tot een goed einde te brengen, snel doortikt.

De video-call die de Britse premier Boris Johnson komende week met EU-president Ursula van der Leyen voert, zet de Brexit echter weer volop in de schijnwerpers.

Op 23 juni is het alweer vier jaar geleden dat de Britse kiezers met een nipte meerderheid voor een vertrek uit de EU stemden. Dat is op papier inmiddels gebeurd, maar tot eind december moet het land zich nog aan de Europese regels houden en bijdragen aan de gezamenlijke begroting.

Hoe de relaties er na de jaarwisseling uitzien, hangt er helemaal vanaf of beide partijen erin slagen een handelsakkoord te bereiken. En dat ziet er niet goed uit.

Coronacrisis frustreert onderhandelingen over Brexit

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa verlopen heel erg traag. Een belangrijke reden voor die stroperigheid is uiteraard de coronapandemie.

De virusuitbraak leidde er in maart toe dat de gesprekken later van start gingen dan gepland. Het overleg vindt plaats via video-calls, wat de snelheid van de onderhandelingen ook al niet ten goede komt.

Ten slotte vormt de wijze waarop overheden omspringen met de gevolgen van corona inmiddels ook een belangrijk punt van discussie. De Britse regering haalt alles uit de kast om de economische schade te beperken.

De EU wil echter goede afspraken maken over staatssteun, om te voorkomen dat Britse bedrijven een concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van Europese ondernemingen.

De Europese eis van een gelijkwaardig speelveld krijgt door de coronapandemie een veel grotere lading. Bovendien is er nog lang geen uitzicht op een akkoord over andere belangrijke punten, zoals toegang voor Europese vissers tot Britse wateren.

Onderhandelaar David Frost heeft benadrukt dat een visserijakkoord niet iets is dat uitgeruild kan worden tegen andere zaken, zoals toegang tot de financiële markten.

En zo zijn er nog veel meer punten waarop de onderhandelingen muurvast zitten. Het goede nieuws is dat er een simpele oplossing is.

VK wil geen uitstel aanvragen

Premier Boris Johnson heeft de eenzijdige optie om de deadline van 31 december 2020 met twee jaar uit te stellen. Het slechte nieuws is dat hij daar geen gebruik van maakt. Dat bevestigde de Britse minister Michael Gove vrijdag nog eens.

Johnson heeft de verkiezingen eind vorig jaar namelijk gewonnen met de belofte dat hij de Brexit in 2020 tot een goed eind brengt. Hij leidt een enorm gezichtsverlies als hij straks terugkrabbelt.

Daar komt bij dat de Europese regeringsleiders momenteel hun handen vol hebben aan het indammen van de coronapandemie. Hierdoor staan de Brexit-onderhandelingen even niet bovenaan de prioriteitenlijst.

Van de call van Johnson met Von der Leyen, mag dan ook niet al te veel verwacht worden. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat er vooral veel aandacht komt voor de rampzalige gevolgen van een mogelijke no deal-Brexit eind dit jaar. Het Britse pond, dat door de corona-perikelen sinds de jaarwisseling al wat is gedaald, gaat dan een hete zomer tegemoet.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.