Naast Microsoft zou ook databasegigant Oracle interesse hebben in de Chinese video-app TikTok.

TikTok ligt onder vuur in de VS. President Donald Trump heeft het Chinese moederbedrijf ByteDance tot medio september gegeven om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

Oracle is mede opgericht door de 76-jarige miljardair Larry Ellison. Hij is een uitgesproken supporter van Trump.

Ook softwareconcern Oracle is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van filmpjesapp TikTok.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Amerikaanse leverancier van bedrijfssoftware overweegt een bod te doen op de Chinese app, die de laatste tijd flink onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Met dat bod zou Oracle onder meer Microsoft de loef willen afsteken.

Oracle heeft volgens de bronnen al andere partijen benaderd, waaronder investeerder Sequoia Capital, om samen te werken aan een overnamevoorstel voor de activiteiten van de app in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. De Amerikaanse tak van TikTok is eerder door kenners gewaardeerd op zo’n 20 miljard tot 50 miljard dollar. Oracle, ’s werelds op een na grootste softwaremaker, wilde zelf geen commentaar geven.

Microsoft is al in gesprek met ByteDance over TikTok

Mocht deze poging van Oracle doorgezet worden, dan zet dit de onderhandelingspositie van Microsoft waarschijnlijk onder druk. Microsoft is tot nu toe de enige partij die heeft bevestigd met de Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, in gesprek te zijn.

Het softwarebedrijf uit Redmond zou de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van de populaire video-app willen overnemen.

Lees meer: Waarom Microsoft interesse heeft in TikTok (en zo Google dwars kan zitten)

Eerder kwam al aan het licht dat waarschijnlijk ook Twitter interesse heeft in het van spionagepraktijken beschuldigde TikTok. Maar experts twijfelen of het socialemediabedrijf van topman Jack Dorsey over voldoende financiële middelen beschikt.

Trump wil TikTok binnen negentig dagen verbieden in de VS

De populaire filmpjesapp verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zou zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze.

President Donald Trump heeft daarom per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan verkocht is.

Of het daadwerkelijk tot een verkoop komt, is evenwel nog niet gezegd. Volgens TikTok-moeder ByteDance is een deal onwaarschijnlijk, zo werd eerder gemeld. In plaats daarvan zou het Chinese bedrijf de beslissing van Trump om een verbod in te stellen willen aanvechten.

Oracle-oprichter Larry Ellison steunt Donald Trump

Oracle is een interessante nieuwe naam die opduikt in deze zaak. Het bedrijf staat onder controle van mede-oprichter Larry Ellison.

Hij is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.

De 76-jarige Ellison stond in 1977 mede aan de wieg van Oracle, een ontwikkelaar van databases. In 2014 gaf hij de dagelijkse leiding uit handen. Sindsdien is hij bij het bedrijf betrokken als bestuursvoorzitter en technisch directeur.

Ellison is met een geschat vermogen van ruim 64 miljard dollar een van de rijkste mensen ter wereld.

LEES OOK: Dit is Zhang Yiming, de mysterieuze Chinese miljardair achter TikTok