Onder de naam ‘Operator Exchange’ biedt investeerder Jelle Prins samen met veertien andere succesvolle ondernemers startende bedrijven een helpende hand.

Prins en consorten willen zo in Nederland een cultuur opbouwen waarin serie-ondernemers hun kennis delen en investeren in de volgende generatie techbedrijven.

Prins roept Jitse Groen van Just Eat Takeaway en Adyen-topman Pieter van der Does op om ook geld te steken in jonge bedrijven. “We willen techondernemers die investeren. Niet huisjesmelken.”

Een groep Nederlandse techondernemers gaat investeren in jonge technologiebedrijven. Dat doen ze onder de naam ‘Operator Exchange’, zegt investeerder Jelle Prins tegen NRC.

Samen met nog veertien andere succesvolle ondernemers wil hij startende innovatieve bedrijven een helpende hand bieden. Onder meer Micha Hernandez van Leuffen (ex-Oracle), Robert Gaal (ex-Google) en Stef van Grieken (ex-Google X) zijn bij het initiatief betrokken.

“In Silicon Valley is het gebruikelijk dat succesvolle oprichters aan de slag gaan met de volgende generatie techbedrijven. Door hun kennis te delen, een netwerk te introduceren en geld te investeren. Die cultuur ontbreekt in Nederland, en dat willen wij veranderen”, zegt Prins, die eerder bij Uber werkte aan de app-ontwikkeling. “Dat is hard nodig, want nog steeds komt ruim 80 procent van de miljardenbedrijven uit de VS en China.”

Volgens Prins begon het idee een jaar geleden.”We zijn eerst een chatgroep gestart met ondernemers die seed-investeringen doen. Daar delen we pitches van bedrijven die we interessant vinden. Iedereen die geïnteresseerd is in een investering kan zich opgeven en meedoen. Dat gaat meestal om zo’n 50.000 euro per persoon.”

Door de krachten te bundelen hoopt Prins vaker in een succesvolle startup te kunnen investeren.

Prins roept Jitse Groen en Pieter van der Does op om te investeren in startups

De investeerder zegt in de krant het jammer te vinden dat sommige oprichters van grote Nederlandse techbedrijven niet investeren in startups. Hij noemt in het bijzonder Pieter van der Does van Adyen en Jitse Groen van Just Eat Takeaway, die beiden miljardair zijn.

"Ze hebben een schat aan ervaring die ze kunnen overdragen op die manier. En zo risicovol is het niet. Als Jitse 1 procent van z’n vermogen (naar schatting 1,4 miljard euro) zou investeren, kan hij honderden startups helpen."

De oproep van Prins sluit aan bij de constatering van Erik Stam. Hij is hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics.

Als Nederland zich wil kunnen meten met Silicon Valley, dan moet eerst de cultuur veranderen, zei Stam eerder dit jaar tegen Business Insider.

“De rol van serie-ondernemers is buitengewoon belangrijk, dat zie je bijvoorbeeld in Silicon Valley, Londen en Singapore”, zei Stam eerder dit jaar tegen Business Insider. Zij dienen als rolmodel en sporen de oprichters van jonge bedrijven aan om groter te denken.

“Wij hikken daar tegenaan. Het vliegwiel dreigt nu te gaan draaien”, aldus Stam.

Pieter van der Does steekt bewust geen geld in startups

In een interview met NRC eerder dit jaar zei Adyen-topman Pieter van der Does bewust geen geld te steken in jonge bedrijven.

"Ik ben er niet goed in. Zeggen tegen een bedrijf: hier heb je wat geld en vertel me over paar jaar maar wat er is gebeurd. Dan ben ik nieuwsgierig wat er gebeurt. Dan ga ik er tijd aan besteden", aldus Van der Does.

"Het klinkt een beetje flauw, maar je investeert ook om rendement te maken. Maar wat nou als je zegt: dat interesseert me helemaal niks? Ik ben niet iemand die denkt: ik heb daar 5.000 euro in gestopt en nu is het een ton, ik ga een rondedansje maken.”

Overigens is Van der Does wel betrokken bij Techleap.nl, de organisatie met prins Constantijn als boegbeeld die opkomt voor de belangen van jonge, snelgroeiende bedrijven. En Jitse Groen is mentor bij NLgroeit, een platform waar ondernemers in contact worden gebracht met andere ondernemers, coaches en opleiders.

Maar Prins hoopt op meer, zegt hij tegen NRC. "We willen techondernemers die investeren. Niet huisjesmelken."

Lees meer: