Nederlandse startups zijn een belangrijke groeimotor voor de economie. Maar hoe zit het met de populariteit van startups als werkgever?

Het zakelijke sociale platform LinkedIn deed onderzoek naar de interesse bij werknemerstalent voor jonge, snelgroeiende bedrijven. Daaruit komt een top 10 naar voren van meest populaire startups om voor te werken. Die ziet er als volgt uit:

Het lijstje bevat tal van hippe namen,  met de fabrikant van de elektrische zonne-auto Lightyear op de eerste plaats. Maar ook online supermarkt Picnic is populair. Kijk je naar de geografische verdeling dan is Amsterdam de dominante stad als het gaat om startups die populair zijn bij werknemers.

Lees ook: Dit is de Lightyear One, de Nederlandse Tesla-killer op zonne-energie met een prijskaartje van €149.000

Uit een dinsdag verschenen rapport blijkt dat startups de snelstgroeiende banenmotor van Nederland zijn.

Het onderzoek van softwarebedrijf Dealroom.co, ondersteund door accelerator Teachleap (voorheen StartupDelta) en vastgoedbedrijf CBRE concludeert dat Nederland heeft zich de laatste jaren gepositioneerd als vooraanstaande techhub in Europa.  Dit gaat overigens verder dan Amsterdam alleen.

De Nederlandse economie telt ten minste 4.311 startups, scaleups en grownups die in Nederland zijn opgericht. Samen leveren zij 108.000 landelijke banen. Dat aantal banen is gegroeid met 19.700 in de laatste twee jaar.

Vergeleken met individuele sectoren zijn startups de snelstgroeiende banenmotor van Nederland (volgens data van het CBS vergeleken met Dealroom). Hoewel Amsterdam ruimschoots de grootste stad is qua startupbanen, is ruim 66 procent van de startupbanen buiten de hoofdstad.

Na Amsterdam volgen Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Delft als steden met de meeste banen bij startups.

Lees op Business Insider de volledige analyse van de impact van startups op de Nederlandse economie.


Lees meer over startups: