De duizenden mensen per jaar die een rijvaardigheidsonderzoek moeten ondergaan om hun rijbewijs te behouden, draaien vanaf volgend jaar zelf op voor de kosten. Het kabinet vindt de onderzoeken een kwestie van “eigen verantwoordelijkheid” en bouwt de subsidies af.

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag aan de Tweede Kamer.

Tot nog toe betaalde de overheid de onderzoeken naar rijvaardigheid en medische geschiktheid volledig. Maar vanaf 1 januari krijgen alleen mensen die vanwege “lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang” naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) worden gestuurd voor keuring nog een deel van de kosten vergoed.

De circa 3000 mensen per jaar die door de politie worden aangemeld omdat ze ongeschikt lijken om achter het stuur te zitten, moeten zelf gaan betalen. Hetzelfde geldt voor beginnende bestuurders die twee keer voor zware verkeersovertredingen zijn veroordeeld en daarom een keuring moeten ondergaan. De prijs is nog niet vastgesteld.

Schultz schrijft dat momenteel veel mensen die worden opgeroepen, niet komen opdagen. Zij raken sowieso hun rijbewijs kwijt. Wie geen kosten wil maken, heeft altijd nog de optie om vrijwillig zijn rijbewijs in te leveren.