• Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk.
  • Ook stemden ze voor de formele verhuizing van Tesla van de staat Delaware naar Texas.
  • Eerder dit jaar zette een rechter in Delaware een streep door Musks megabeloning. Ook lopen daar nog drie rechtszaken tegen hem.
  • Lees ook: Krijgt Elon Musk megabeloning van $56 miljard? Noors staatsinvesteringsfonds stemt tegen

Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk.

Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

In 2018 stemden aandeelhouders ook al in met de megabonus, die bestaat uit aandelenopties die dankzij de gestegen beurskoers van Tesla veel waard zijn geworden. Maar eerder dit jaar verwierp een rechtbank in de staat Delaware, waar Tesla op papier is gevestigd, het beloningspakket na een aanklacht van een kleine belegger.

De uitslag van de nieuwe stemming over de miljardenbeloning is dus niet doorslaggevend, maar kan Musk in zijn hoger beroep wel extra argumenten geven voor zijn zaak.

Enkele grote aandeelhouders hadden aangekondigd tegen de gigantische bonus te stemmen. Onder andere het pensioenfonds voor Californische ambtenaren en het Noorse staatsinvesteringsfonds vinden de beloning buitensporig en zijn kritisch op het toezicht op Musk van de raad van bestuur. Daar zit onder anderen Musks broer Kimbal in.

De afgelopen weken voerden Musk en voorstanders van de beloning openlijk campagne om aandeelhouders in te laten stemmen. Belegger Ron Baron, die al jarenlang in Tesla belegt, waarschuwde dat Musk zou kunnen opstappen bij de autofabrikant. Dat zou uiteindelijk ook de toekomst van Tesla op het spel zetten, suggereerde hij.

Waarom Elon Musk Tesla wil verhuizen naar Texas

Aandeelhouders stemden ook voor de formele verhuizing van Tesla van de staat Delaware naar Texas, waar het hoofdkantoor van de autofabrikant ook staat. Musk kondigde die verplaatsing eerder dit jaar aan uit onvrede over het voor hem nadelige vonnis in Delaware.

Ondanks de verhuizing is Musk nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hij moet nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid.

De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla.

Musk wil weg uit Delaware sinds de rechtbank in januari de recordbeloning ongeldig verklaarde. Als Tesla naar Texas verhuist, kan de topman moeilijker beschuldigd worden van nalatigheid. Texas is bezig met het opzetten van een nieuw rechtssysteem dat topfunctionarissen van bedrijven meer ontziet.

In de nieuwe rechtszaken wordt Musk er onder meer van beticht dat hij aandeelhouders met dreigementen onder druk zette en Tesla-geld zou hebben gebruikt voor de overname van Twitter in 2022.

Aandeelhouders keurden tijdens de jaarvergadering van Tesla ook andere voorstellen goed, waaronder de herverkiezing van bestuursleden Kimbal Musk en James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch.

LEES OOK: Elon Musk leidt succesvolle bedrijven, maar dat betekent niet dat hij een goede manager is, volgens een organisatiedeskundige