Business Insider en Vodafone Business organiseren tweede reeks #techtalks over technologie en bedrijfsleven 

In de eerste aflevering laat Pieter Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, zien hoe makkelijk cybercriminelen jouw bedrijf binnenkomen en deelt hij tips om dit te voorkomen

Via de meeste wifi-verbindingen ben je in minder dan 10 minuten binnen”

Kijk meer #techtalks op: www.businessinsider.nl/techtalks

Afgelopen maart legde een DDoS-aanval de websites van 4 Nederlandse provincies plat. De dader? Pro-Russische hackgroep NoName wilde vergelding voor nieuwe steunbeloften aan Oekraïne. Dit voorbeeld haalt Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, aan in de eerste aflevering van #techtalks. De impact van zo’n aanval is enorm en kost bedrijven veel geld. Daarom deelt Pieter een aantal preventieve maatregelen die jij met jouw bedrijf kan nemen om een minder aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen te worden.

Het werk van de inlichtingendienst 

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, legt Pieter als eerste uit hoe makkelijk inlichtingendiensten in staat zijn om zelfs robuuste bedrijven als ASML binnen te komen. Ten eerste breken ze in op het wifi-netwerk. In de tijd dat jij Pieters talk uitkijkt, zijn zij al binnen op jouw netwerk. Daarna verzamelen ze puzzelstukjes door simpelweg mee te kijken op verschillende plekken binnen jouw bedrijf. Pieter laat in zijn talk zien welke plekken dat zijn en welke het makkelijkst te kraken zijn.  

Zero trust?  

Pieter adviseert bedrijven daarom een zero-trust beleid. Met zo’n beleid worden personen binnen en buiten het netwerk standaard niet vertrouwd. En dat is nodig, want volgens Pieter zijn het niet alleen inlichtingendiensten, maar ook jongetjes van 14 of zelfs de georganiseerde misdaad die jouw bedrijf proberen te hacken. Bij 80% van het personeel is niet gekeken naar hun achtergrond of naar diploma’s gevraagd toen zij kwamen solliciteren. “Doe dat wel” zegt hij, want hoe weet je anders met wie je te maken hebt? Pieter laat ook zien hoe je het beste omgaat met machtigingen voor personeel en hij geeft meer tips voor een zero-trust beleid.  

Tips voor de cloud 

Daarnaast kun je als bedrijf nog een aantal maatregelen treffen, waaronder in de cloud. Vraag jouw medewerkers om altijd in de cloud te werken. Ál-tijd. Zo heb jij zelf invloed op de veiligheid van de omgeving waarin er met jouw bedrijfsdata wordt gewerkt en ben je niet afhankelijk van privé antivirussystemen. Voorzie je medewerkers ook van de nodige middelen zoals een laptop, telefoon en veilige wifiverbinding. En zorg tenslotte dat jouw cloudleverancier Nederlands is. Waarom dit zo belangrijk is en met welke internationale wetgeving je rekening moet houden, hoor je in Cobelens’ #techtalk.

Om ons weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen, heeft de Europese Unie NIS2 wetgeving opgesteld. Wetgeving die mogelijk ook gevolgen heeft voor jouw bedrijf. Deze techsplainer legt uit hoe het zit, wat NIS2 betekent en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

#techtalks is een samenwerking tussen Business Insider en Vodafone Business. Met Vodafone Business regel je alles op één plek. Voor bedrijven, die snel en veilig digitaal willen werken. Ontdek hier de mogelijkheden voor jouw bedrijf.