Door minder tv te kijken leef je mogelijk langer, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers van de Harvard T. Chan School of Public Health hebben onderzocht hoe zitgedrag en lichte fysieke activiteit de gezondheid beïnvloeden bij het ouder worden.

In 2050 zal zo’n 20 procent van de wereldbevolking 65 of ouder zijn. Met dat in het achterhoofd wilden de wetenschappers kijken hoe mensen problemen kunnen voorkomen bij het ouder worden, zoals chronische ziektes, cognitieve achteruitgang en fysieke beperkingen.

Het onderzoek werd eerder deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Network. Daarbij zijn gegevens gebruikt uit de Nurses’ Health Study, waarvoor twintig jaar lang ruim 45.000 vrouwelijke deelnemers zijn gevolgd. De onderzoekers hebben de gemiddelde tijd bekeken die de deelnemers wekelijks besteedden aan tv kijken en aan fysieke activiteiten.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat degenen die vaker tv kijken minder vaak gezond oud worden. Voor elke extra twee uur die deelnemers dagelijks tv kijken, ging de kans om gezond oud te worden met 12 procent omlaag.

Maar hoe meer tijd deelnemers besteden aan lichaamsbeweging, hoe groter de kans is om gezond oud te worden. Elke dag twee uur wandelen of staan geeft een 12 procent hogere kans op gezond oud worden. En hoe zwaarder de fysieke inspanning, hoe groter die kans.

Zelfs een uurtje zitten en tv kijken vervangen door een uurtje matig tot intensief bewegen, zoals wandelen op een normaal tempo - verhoogt de kans om gezond oud te worden al flink: met 28 procent.

Minder tv kijken en meer wandelen helpt om langer te leven

De wetenschappers hebben vier factoren gevonden die mensen kunnen helpen om gezond oud te worden: minder dan 3 uur tv kijken per dag, minstens 3 uur per dag rustig wandelen of staan, 30 minuten een wat zwaardere fysieke inspanning en geen overgewicht hebben.

Ze ontdekten ook dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, de kans dat ze gezond oud worden kunnen verhogen door tv-tijd in te ruilen voor slaap.

Het is belangrijk om op te merken dat er geen causaal verband is bewezen, dat betekent dat de onderzoekers niet met zekerheid kunnen zeggen dat tv kijken ervoor zorgt dat je ongezond oud wordt.

Wel wijzen ze erop dat langere periodes stilzitten in verband worden gebracht met een verminderde insuline-activiteit, verhoogde kans op ontstekingen en verminderde doorstroming van bloed naar de hersenen. En het zitten voor de tv wordt specifiek gelinkt aan ongezonde eetpatronen, zoals te veel eten waardoor de kans op ziektes groter wordt.

LEES OOK: Ben je ‘standaard’, ‘mollig’ of ‘dik’? In Zuid-Korea kun je dat testen door jezelf tussen 2 balken te wurmen in een park