De toptoestellen van Samsung, Huawei en LG hebben drie cameralenzen aan de achterkant om betere foto’s te maken: een gewone lens, een groothoeklens en een telelens.

HMD Global, het bedrijf dat Nokia-smartphones op de markt brengt, doet daar nu een schepje bovenop. De Nokia 9 PureView die zondag op Mobile World Congress in Barcelona is onthuld, heeft maar liefst vijf camera’s, met elk een resolutie van 12 megapixels.

Twee van de vijf lenzen hebben een sensor die bedoeld is om in kleur foto’s te maken. De drie overige zijn zwart-witcamera’s, die meer details en contrast vastleggen. De software combineert de vijf beelden uiteindelijk tot een kleurenfoto.

HMD heeft hiervoor samengewerkt met het Britse bedrijf Light, dat zich toelegt op computational photography en een camera heeft ontwikkeld met zestien lenzen. De Nokia 9 PureView is voorzien van een speciale beeldprocessor van Light, die zorgt voor verwerking van de beelden.

De behuizing van de nieuwe Nokia is opvallend dun. Ondanks de vijf camera’s aan de achterkant is het toestel slechts 8 millimeter dik, net iets meer dan de iPhone XS (7,7 mm) en de Samsung Galaxy S10 (7,8 mm).

HMD heeft voor dit toestel de PureView-naam weer van stal gehaald. Die werd voor het laatst gebruikt in 2012 voor de Nokia 808 PureView, een destijds opvallende smartphone met een camera van 48 megapixels. Microsoft had de Finse telefoonmaker toen nog niet gekocht en de 808 PureView draaide nog op het besturingssysteem Symbian.

HMD-topman Neil Broadley zegt dat het bedrijf met de nieuwe PureView-telefoon de innovatieve geest van weleer wil doen herleven.

De Nokia 9 PureView heeft aan de voorzijde een selfiecamera van 20 megapixels met flitser en een OLED-scherm van 5,99 inch. De vingerafdrukscanner is achter het scherm geplaatst. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt.

Onder de motorkap zit een Snapdragon 845-processor, het topmodel van 2018. Verder is de smartphones standaard voorzien van 128 GB aan opslag en 6 GB werkgeheugen. De Nokia 9 PureView heeft een accu van 3.320 mAh die zowel via USB-C als draadloos kan worden opgeladen.

De Nokia 9 ligt vanaf 15 maart in de winkel voor een adviesprijs van 599 euro. Het toestel draait op Android One, de vrijwel onaangepaste versie van Googles besturingssysteem met snelle updates.

Lees meer:

BEKIJK OOK: