Huawei onthulde vorige week de Mate 20 Pro, het nieuwste topmodel van de Chinese smartphonemaker.

Het toestel heeft een randloos scherm, drie camera’s aan de achterkant en een vingerafdrukscanner onder het display.

De Mate 20 Pro kost 999 euro en is vanaf 2 november te koop.

De nieuwste troef uit China moet het opnemen tegen de Pixel 3 van Google, de iPhone XS Max en de Galaxy Note 9 van Samsung.

Huawei timmert sinds 2010 flink aan de weg op de consumentenmarkt voor smartphones. De Chinese fabrikant heeft Apple inmiddels ingehaald en is op Samsung na de grootste smartphonemaker ter wereld.

In Nederland is Huawei de nummer drie, op ruime afstand van Samsung en Apple.

Met de P-serie biedt Huawei al jaren een goede prijs-kwaliteitverhouding in het hogere segment. Maar ook de Mate-telefoons kunnen zich steeds beter meten met de toptoestellen van Apple, Samsung, LG en Google.

De nieuwe Mate 20 Pro heeft qua specificaties en functionaliteiten een hoop te bieden:

  • Draadloos opladen. En niet alleen het toestel zelf; met de Mate 20 Pro kun je ook andere telefoons draadloos opladen door ze op het toestel te leggen.
  • Je ontgrendelt je telefoon via een 3D-dieptesensor voor gezichtsherkenning.
  • Daar geen trek in? Het toestel heeft ook een vingerafdrukscanner onder het scherm.
  • Drie camera's aan de achterkant: een normale lens, een groothoeklens en een telelens.
  • Draait op Android 9 Pie, de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem.
  • Goedkoper dan de iPhone XS en iPhone XS Max.

Business Insider ging een paar dagen met de Mate 20 Pro aan de slag. Dit zijn onze eerste indrukken:


De Mate 20 Pro is een groot toestel, met een OLED-scherm van 6,39 inch en gebogen schermranden.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

De Mate 20 Pro is ongeveer net zo groot als de iPhone XS Max. En dit is niet eens het grootste toestel van Huawei. Geheel onverwacht kondigde de Chinese fabrikant ook nog de Mate 20 X aan, met een scherm van 7,2 inch.

Voor iemand die de iPhone X is gewend, met een display van 5,8 inch, is de Mate 20 Pro soms behoorlijk onhandig in het gebruik. Maar op zo'n megascherm kun je wel uitstekend Netflix kijken.


Ja, het scherm heeft een inkeping bovenaan, maar die kun je laten verdwijnen via de software.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

2018 is het jaar van de 'notch', de inkeping boven aan het scherm waar de selfiecamera en andere sensoren zijn weggestopt. Apple zette vorig jaar de trend met de iPhone X en andere telefoonmakers volgen dat voorbeeld – al was technisch gezien de Essential Phone de eerste met een 'notch'.

De toptelefoons van nu hebben steeds kleinere randen rondom het scherm, waardoor de homeknop en vingerafdrukscanner naar de achterkant van het toestel zijn verplaatst. Maar de selfiecamera blijft voorlopig aan de voorzijde, vandaar de inkeping.


De Mate 20 Pro heeft de door Huawei zelf ontwikkelde Kirin 980-chipset aan boord, met een aparte processor voor kunstmatige intelligentie.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Huawei heeft net als vorig jaar de Mate voorzien van een zogeheten neural processing unit (NPU). Die moet het rekenwerk dat nodig is voor AI-toepassingen doen, zodat het toestal niet afhankelijk is van de cloud.

Hoe goed de prestaties van de Mate 20 Pro zijn in vergelijking met de concurrentie moet nog blijken uit benchmarktests.

Het toestel is voorzien van EMUI 9, de softwarelaag die Huawei over Android heen legt om een eigen omgeving te creëren. Volgens de Chinese fabrikant openen apps nu sneller en kunnen gebruikers makkelijker door de menu's navigeren.


De Mate 20 Pro heeft een vingerafdrukscanner onder het scherm.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Huawei is niet de eerste fabrikant die de vingerafdruksensor onder het display stopt. Onder meer het Chinese Vivo was daar eerder mee, en ook OnePlus zou de technologie toe willen passen in de OnePlus 6T.

Maar dat Huawei, de nummer twee op de wereldwijde smartphonemarkt, de stap nu zet, bewijst dat de technologie rijp is voor de massa. Het zal ongetwijfeld niet lang meer duren voordat Apple, Google en Samsung volgen.


En de vingerafdrukscanner werkt heel goed.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Op het scherm is een cirkel te zien waar de gebruiker de vinger moet leggen. Een camerasensor onder het display vangt het licht op dat door de vingertop wordt weerkaatst.

De software herkent vervolgens het unieke patroon van jouw vinger en ontgrendelt de telefoon.

Ik ben niet tegen grote problemen aangelopen. Het ontgrendelen gaat over het algemeen snel en soepel.


Er is ook gezichtsherkenning, en ook dat werkt soepel.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

De gezichtsherkenning in de Mate 20 Pro is volgens de fabrikant veilig genoeg om betalingen mee te doen. In de 'notch' zit dan ook meer dan een simpele selfiecamera.

Zo projecteert een dotprojector in een fractie van een seconde tientallen infrarode stipjes op je gezicht om een 3D-scan te maken, vergelijkbaar met Face ID van Apple. Dit moet het onmogelijk maken om de telefoon te ontgrendelen met een foto.


De powerknop heeft een afwijkende kleur.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Door de afgeronde randen voelt het toestel goed aan, al is het geen telefoon om met een hand te bedienen. De glazen achterkant is voorzien van een speciale structuur, waardoor de Mate 20 Pro volgens Huawei "antislip en vingerafdrukbestendig" is.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Op de achterkant vind je ook het 'camera-eiland', met drie lenzen en een flitser.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

De Mate 10 Pro beschikte over een uitstekende camera. Huawei hoopt daar met de opvolger nog een schepje bovenop te doen.

De Mate 20 Pro heeft drie camera's aan de achterzijde: eentje met een gewone lens, een groothoeklens en een telelens. LG liet onlangs ook een nieuwe telefoon zien met deze camera-indeling aan de achterkant. Zo kun je in verschillende situaties de optimale foto maken.

Of de Mate 20 Pro zich kan meten met de Pixel 3? Dat lijkt onwaarschijnlijk. De Google-smartphone beschikt volgens kenners over de beste camera. Maar met de Mate 20 Pro kun je ook prima plaatjes schieten.


Met de groothoeklens kun je macro-opnames maken, zoals deze van bloemknoppen op slechts 2,5 centimeter afstand.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

En deze close-up van een blad.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Ook selfies zien er prima uit. De camera aan de voorzijde heeft een resolutie van 24 megapixel.

Foto: Let op de achtergrond, die lichter en gedetailleerder is dan bij de gemiddelde. Bron: Shona Ghosh/Business Insider

Wat betreft de groothoeklens, dit is een foto van een stadsgezicht met de normale lens...

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

... en dit is een foto vanuit dezelfde positie met de groothoeklens. Er past veel meer in het shot en de kleuren en het contrast zijn veel uitgesprokener.

Bron: Shona Ghosh/Business Insider

De camerasoftware herkent wat je fotografeert en past de instellingen daarop aan.

Bron: Shona Ghosh/Business Insider

De software kan zelfs voorwerpen herkennen, iets wat bijvoorbeeld Google al langer kan. Maar het is de vraag of dit in de praktijk ook nuttig is.

Bron: Shona Ghosh/Business Insider

En ja, ook met deze Huawei-telefoon kun je nu een geanimeerde emoji van je gezichtsuitdrukking maken. Apple was de eerste die daar mee kwam, met de iPhone X.

Bron: Shona Ghosh/Business Insider

De Huawei Mate 20 Pro is prijzig, maar heeft een hoop te bieden.

Foto: Shona Ghosh/Business Insider

Met een prijskaartje van 999 euro is de Mate 20 Pro geen koopje. Maar ook vergelijkbare toptoestellen van Samsung, Apple en Google kosten tegenwoordig rond de duizend euro of meer.

Met de Mate 20 Pro laat Huawei zien wat het in huis heeft. Met name het fraaie ontwerp, de drie camera's en de vingerafdrukscanner onder het display vallen op.

De Mate 20 Pro is een uitstekende telefoon, waarmee Huawei het gat naar de concurrentie wederom een stukje heeft gedicht. Maar alle nieuwe snufjes zie je wel terug in de hoge prijs.

Heb je een iets kleiner budget, wacht dan op de OnePlus 6T die vanaf 6 november verkrijgbaar is.

Bekijk ook de onderstaande review van de Huawei Mate 20 Pro van Android Authority:


 

LEES OOK: De Google Pixel 3 XL is niet de mooiste smartphone, maar de software en camera maken alles goed