De opgepakte verdachte Zaur Dadajev heeft toegegeven dat hij betrokken was bij de moord op de Russische politicus Boris Nemtsov. Vier andere verdachten hebben hun betrokkenheid ontkend.

Dat heeft een rechter laten weten.

Twee van de verdachten, Dadajev en Anzor Goebasjev, zijn aangeklaagd voor de betrokkenheid bij de moord op Nemtsov. Een van de drie andere verdachten is een jongere broer van Goebasjev. De verdachten komen uit de deelrepubliek Tsjetsjenië en andere regio’s in de noordelijke Kaukasus. Enkelen zijn aangehouden in in de deelrepubliek Ingoesjetië.

De vijf verdachten zijn zondag voorgeleid. De voorlopige hechtenis van alle verdachten is verlengd. Dadajev werkte volgens Russische media eerder tien jaar lang bij de politie in Tsjetsjenië. De rechter zei na de voorgeleiding van de vijf dat er mogelijk nog meer mensen bij de moord waren betrokken.

‘Zesde verdachte blies zich op’

Een zesde verdachte van de Russische autoriteiten zou zichzelf hebben opgeblazen. Volgens de staatszender Russia 24 verschanste de dertigjarige Beslan Sjavanov zich in een gebouw in Grozny, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Toen agenten hem zaterdagmiddag wilden arresteren, probeerde hij te ontsnappen. Hij gooide granaten naar de politie voordat hij zichzelf opblies, aldus door de overheid gecontroleerde media.

Radicale moslims

Volgens het agentschap voor strafrechtelijk onderzoek van het Kremlin hebben radicale moslims Nemtsov vermoord, omdat hij het Franse satirische blad Charlie Hebdo had gesteund. Bij een aanslag door jihadisten op de redactie van het blad in Parijs kwamen 7 januari twaalf mensen om het leven.

Nemtsov werd vorige week vrijdag doodgeschoten op straat in het centrum van Moskou niet ver van het Kremlin. De afkomst van de verdachten verbaast de dertigjarige dochter van Nemtsov, Sjanna Nemtsova, niet. In een gesprek met CNN zei ze: "het was te voorspellen".

Ze beschuldigt net als veel leden van de Russische oppositie president Vladimir Poetin ervan achter de moord te zitten."Hij werd omgebracht omdat hij tegen het Kremlin was. Dat is duidelijk." Mensen uit de Kaukasus zijn eerder ingezet voor politieke moorden zoals die op journaliste Anna Politkovskaya in 2006.

Het Kremlin en president Vladimir Poetin wijzen alle aantijgingen van de hand.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl