Groot-Brittannië zal na een no deal-Brexit te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Dat staat in officiële regeringsdocumenten die naar de Britse krant The Sunday Times zijn gelekt.

De Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruik maken van de Kanaaltunnel “mogelijk niet klaar zijn” voor de Franse douane. Dat betekent dat de verstoringen in de havens zeker drie maanden zouden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert.

De Britse overheid denkt dat een harde grens tussen de Britse provincie van Noord-Ierland en de Republiek waarschijnlijk zal zijn. Dit omdat de huidige plannen om wijdverspreide controles te vermijden, niet kunnen worden gehandhaafd.

Volgens de documenten gaat het om de meest waarschijnlijke gevolgen van een no deal-Brexit en zijn de bevindingen in het rapport niet het worstcasescenario.

Volgens de Britse minister Kwasi Kwarteng van Energie klopt er niks van het verhaal van de Sunday Times. “Ik denk dat er een hoop bangmakerij is. We zullen goed voorbereid zijn als we op 31 oktober vertrekken zonder deal”, aldus Kwarteng.

In de gelekte documenten staat dat de Britse regering verwacht dat tot 85 procent van de vrachtwagens die gebruik maken van de Kanaaltunnel “mogelijk niet klaar zijn” voor de Franse douane. Dat betekent dat de verstoringen in de havens zeker drie maanden zouden kunnen duren totdat de doorstroom verbetert.

Lees meer over de Brexit onder Boris Johnson:

Lees ook op Business Insider