Nginx (uitgesproken als “engine-X”) wordt overgenomen door concurrent F5 Networks. Nginx is het bedrijf achter de gelijknamige zeer populaire opensource-webserversoftware die vrijwel ongemerkt het internet controleert.

In een maandag gepubliceerd persbericht laat F5 weten dat het alle aandelen Nginx over wil nemen. Daarmee is in totaal 670 miljoen dollar gemoeid (omgerekend 593 miljoen euro). CEO Gus Robertson van Nginx en mede-oprichters Igor Sysoev en Maxim Konovalov blijven na de overname aan als topmedewerkers van F5, dat zelf zo’n 9,6 miljard dollar waard is.

Hoewel Nginx lang niet het grootste of meest waardevolle softwarebedrijf is, is het wel een van de startups die in het geheim het internet controleert. De webserver van Nginx is de op twee na meest gebruikte server ter wereld, na die van Microsoft en Apache, maar voor die van Google.

Nginx noemt zijn serversoftware “het geheime hart van het moderne web”. Het komt erop neer dat de software optreedt als tussenstation tussen je browser en de website of de app die je wil bezoeken.

Ruim de helft van de best bezochte websites ter wereld, zoals die van McDonald’s en Starbucks, draaien op Nginx. Afgelopen jaar vertelde CEO Robertson tegen Business Insider dat zijn bedrijf sinds 2014 telkens de omzet heeft verdubbeld en dat bedrijven naar Nginx toestappen voor hulp bij het sneller en efficiënter maken van hun websites.

De belangrijkste webserver van Nginx is opensource beschikbaar. Dat betekent dat iedereen de broncode kan downloaden en gebruiken. De afgelopen jaren heeft Nginx zich vooral ook geconcentreerd op de betaalde variant Nginx Plus, die software-ontwikkelaars helpt bij het bouwen van moderne applicaties voor clouddiensten als Amazon Web Services en Microsoft Azure.

Lees ook op Business Insider

Zo werden F5 en Nginx ook elkaars concurrenten en is het dus best begrijpelijk dat ze nu samengaan.

F5 helpt bedrijven ervoor te zorgen dat hun apps en software zowel uiterst veilig zijn als uiterst goed presteren, door het opsporen en oplossen van problemen. Sommige producten van F5 gingen daarbij direct de concurrentie aan met Nginx en Nginx Plus.

Francois Locoh-Donou, CEO en directeur van F5 Networks, roemt Nginx om zijn “toonaangevende software en API-managementoplossingen” en ook voor de “ongeëvenaarde betrouwbaarheid en de herkenbaarheid van het merk”.

Het merk Nginx zal blijven bestaan en ook het hoofdkantoor in San Francisco blijft in gebruik.

Lees meer: