Mozilla Firefox een betere webbrowser? Normaal gesproken gebruik ik Google Chrome, maar ik ben altijd op zoek naar verbetering. Internetten kan immers altijd sneller.

Mozilla, het bedrijf achter de Firefox-browser, doet een aantal aantrekkelijke beweringen over haar product. Zo zou die 30 procent minder werkgeheugen verbruiken dan Chrome. Zeer interessant, want dat zou betekenen dat Firefox veel minder snel vastloopt als ik veel tabbladen open heb staan. Ook zou Mozilla Firefox websites sneller laden dan Chrome.

Al met al reden om de twee eens tegenover elkaar te zetten:


Ontwerp

In het screenshot hieronder zie je Mozilla Firefox. Het wijkt weinig af van Chrome, maar de browser van Mozilla is wellicht een fractie intuïtiever in gebruik. Dit komt door onder meer door de iets grotere ‘terugknop’, aanpasbare menuutjes en simpelere instellingsopties.

firefox customize


Internetsnelheid

Ik testte mijn internetsnelheid op zowel Speedtest.net en met de proef van Google. Hier deden Google Chrome en Mozilla Firefox nauwelijks voor elkaar onder.


Welke browser verbruikt het meeste geheugen?

Lees ook op Business Insider

Foto: Business Insider)

Mozilla beweert dat Firefox 30 procent minder werkgeheugen (‘RAM’) verbruikt dan Chrome.

RAM is het onderdeel dat je computer gebruikt om verschillende taken snel uit te voeren, waaronder dus internetten. Hoe groter je werkgeheugen, hoe meer tabbladen open kunnen staan in je browser. Heeft je laptop last van traagheid, dan is de kans groot dat je een browser gebruikt die weinig ruimte overlaat voor andere taken.

Mijn pc laat zien dat Mozilla Firefox aardig meer RAM-werkgeheugen verbruikt dan Chrome. Van de bewering van Mozilla blijft dus weinig over. Het is ook enigszins een verrassing omdat Chrome op veel kritiek kan rekenen als zijnde een dorstige browser die veel geheugen vergt.

Voor alle duidelijkheid: ik installeerde allebei de browsers opnieuw en opende in beide browser dezelfde websites. Mozilla Firefox was zwaarder voor zowel een Mac als een Windows-pc. Mozilla kwam eind vorig jaar voor het eerst met deze bewering op de proppen. Ook toen testte ik beide browsers. Het resultaat was ook toen: Chrome kost toch minder geheugen.


Websites laden in Chrome

Hieronder zie je hoe Chrome een pagina laadt. Je ziet een cirkeltje rond mijn cursor als ik klik:


Websites laden in Mozilla Firefox

Mozilla stelt dat het sneller pagina’s laadt dan Chrome, maar dat lijkt niet altijd op te gaan. Hieronder zie je hoe Firefox dezelfde website aanpakt:

De pagina laadt misschien iets sneller dan in Chrome. Let op de foto die bijna tegelijkertijd verschijnt.


Add-ons en extensies

Foto: Google

Zowel Mozilla als Google bieden een uitgebreide webshop met add-ons en extensies waarmee je je browser verder kunt personaliseren. Een handige is bijvoorbeeld een wachtwoord-manager die wachtwoorden voor jou genereert en ze vervolgens veilig opslaat.

Blader eens door de webstores van Google Chrome of Mozilla Firefox om te zien of ze hebben waar jij behoefte aan hebt.

firefox web store


Google Chrome kent één topfunctie die Firefox niet heeft

Foto: Business Insider

Wie zijn televisie, computer en tablet afwisselend wil gebruiken, zit geramd met Google Chrome. Via de zogenoemde casting-functie kun je een YouTube video van je browser naar je tv zenden om daar te bekijken, mits die ook de YouTube-app geïnstalleerd heeft.

Soms levert dit problemen op met Netflix, dat niet altijd meewerkt vanaf mijn pc naar de tv, ondanks dat ik de Netflix-app op mijn televisie heb staan. Met Google’s Chromecast-apparaat verloopt dit altijd vlekkeloos overigens.

Mozilla Firefox heeft deze functie helaas niet, dus fans van ‘casting’ zitten vooralsnog vast aan Chrome.


Chrome wint, als je het mij vraagt.

Mozilla Firefox laadt wellicht ietsje sneller, maar verbruikt wel meer werkgeheugen dan Chrome. Uiteindelijk kies ik toch voor de browser die het minst belastend is voor mijn computer.