• Sytse Sijbrandij, de oprichter en CEO van GitLab, is door de beursgang van zijn bedrijf een stuk rijker geworden.
  • Het platform voor softwareprogrammeurs is op zijn eerste dag op technologiebeurs Nasdaq tientallen procenten gestegen tot een marktwaarde van bijna 15 miljard dollar.
  • Het vermogen van de topman nam toe tot 2,6 miljard dollar.

De Nederlandse topman en medeoprichter van softwareplatform GitLab Sytse Sijbrandij is door de beursgang van zijn bedrijf een stuk rijker geworden.

Het samenwerkingsplatform voor softwareontwikkelaars steeg donderdag na zijn beursdebuut van woensdag in New York fors, waarmee het vermogen van Sijbrandij is gestegen tot 2,6 miljard dollar.

Lees ook: De kantoorloze softwarereus GitLab van de Nederlandse CEO Sytse Sijbrandij wil naar de beurs in de VS – en zou $6 miljard waard zijn

De 42-jarige Sijbrandij richtte GitLab in 2014 op met twee Oekraïense IT’ers, Dmitri Zaporozjets en Valeri Sizov. Die laatste twee werkten al langer aan programma’s waarmee het gemakkelijker moest worden om samen aan software te werken. Sijbrandij was onder de indruk van hun werk en besloot zich bij Zaporozjets en Sizov aan te sluiten, waarna het lukte grote bedrijven te strikken.

Uiteindelijk kozen de drie ervoor om in de regio rond San Francisco, waar veel start-ups en IT-talenten samenkomen, hun bedrijf verder uit te bouwen. Van de eerste ploeg medewerkers keerden er weer veel naar Europa, maar Sijbrandij bleef in de Verenigde Staten.

Sijbrandij heeft een belang van 18 procent in GitLab, dat op zijn eerste dag op technologiebeurs Nasdaq tientallen procenten steeg tot een marktwaarde van bijna 15 miljard dollar. Ook verkocht de Nederlander 2 miljoen aandelen bij de beursgang.

GitLab staat vooral bekend als plek waar IT’ers met verschillende taken, zoals bijvoorbeeld beveiliging en ontwikkeling, gemakkelijk samen kunnen werken. Chipbedrijf Nvidia, industrieconcern Siemens en zakenbank Goldman Sachs behoren tot de klanten.

Het platform was ook bij uitstek geschikt voor de razendsnelle overstap op thuiswerken die veel bedrijven door corona noodgedwongen moesten maken. In het vorige boekjaar steeg de omzet met 87 procent tot ruim 152 miljoen dollar. Daarop leed het bedrijf wel een nettoverlies van 192,2 miljoen dollar.

LEES OOK: Coolblue stelt beursgang uit: beleggers zijn terughoudend