• Softwarebedrijf GitLab heeft documenten ingediend voor een beursgang aan de Amerikaanse Nasdaq.
  • GitLab is een van oorsprong Nederlands softwarebedrijf dat in 2012 mede is opgericht door IT-ondernemer Sytse Sijbrandij.
  • De 1.460 werknemers van GitLab werken volledig op afstand; het bedrijf heeft geen kantoor.

November 2020. Op die datum wilde GitLab naar de beurs, zo stond lange tijd op de website van het van oorsprong Nederlandse softwarebedrijf. Dat leek CEO Sytse ‘Sid’ Sijbrandij, die het groeipad van zijn onderneming nauwkeurig heeft uitgestippeld, een geschikt moment.

De uitbraak van het coronavirus gooide roet in het eten, maar nu lijkt een beursgang er toch van te komen. GitLab heeft eind vorige week de eerste documenten ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC, meldde onder meer persbureau Bloomberg.

GitLab ontwikkelt een opensourceplatform waarmee programmeurs samen software kunnen bouwen, controleren en uitrollen. Er is een gratis versie, maar bedrijven hebben ook de keuze om tot 99 dollar per gebruiker per maand te betalen voor extra functionaliteiten.

Uit de beursdocumenten blijkt dat GitLab in de eerste zes maanden van dit jaar 108 miljoen dollar omzet boekte, een stijging van 69 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020. Wel stond er eind juli een nettoverlies van 69 miljoen dollar onder de streep, flink meer dan de 44 miljoen dollar van een jaar eerder.

GitLab beoogt een notering aan de Nasdaq met het tickersymbool GTLB. Over de datum van de beursgang is nog niks bekend.

Van Utrechtse huiskamer naar miljardenbedrijf

GitLab is in 2012 gestart door Sijbrandij vanuit zijn huiskamer in de Utrechtse wijk Ondiep. De oud-student technische bedrijfskunde ontwikkelt op dat moment verschillende websites vanuit zijn internetstartup Comcoaster.

Toevallig ziet hij de software die de Oekraïner Dmitri Zaporozjets een jaar eerder heeft geschreven om programmeurs samen te laten werken aan meerdere projecten in dezelfde computertaal. Sijbrandij is meteen onder de indruk.

"Ik dacht: Dit is superstrak. Het had duidelijk niet de structuur die je normaal gesproken van een hobbyproject verwacht", zei hij in 2019 in een interview met Business Insider.

Lees meer: Hoe Sytse Sijbrandij van GitLab een miljardenbedrijf maakte

Zaporozjets deelt zijn werk met het internet en binnen een jaar zijn er ruim driehonderd andere programmeurs van over de hele wereld die in hun vrije tijd bijdragen aan het project. Indrukwekkende cijfers.

Sijbrandij ruikt een kans: hij begint GitLab.com met de software van Zaporozjets. Die laat via e-mail weten dat hij dat prima vindt. De code is immers opensource.

Enige tijd later twittert de Oekraïner dat hij graag fulltime aan GitLab wil werken. Dat laat Sijbrandij zich geen twee keer zeggen. Hij benadert Zaporozjets en de twee gaan samen verder.

GitLab koos toch het groeipad

Lange tijd wil Sijbrandij niks weten van investeerders. Hij gaat pas overstag als hij continu naast talentvolle programmeurs grijpt. Die willen graag aandelen in het bedrijf, in de hoop later te profiteren van een beursgang. GitLab doet daar aanvankelijk niet aan.

Sijbrandij besluit het roer radicaal om te gooien. In vier jaar tijd harkt GitLab in zes rondes 435 miljoen dollar bij elkaar, omgerekend zo’n 390 miljoen euro. Onder meer de investeringstak van Google, zakenbank Goldman Sachs en acteur Ashton Kutcher steken geld in GitLab.

De omzet, het personeel en klanten nemen snel toe in omvang. En die beursgang komt er nu dus ook.

Lees ook: Sytse Sijbrandij raadt dit boek aan voor iedereen die manager bij zijn miljardenbedrijf GitLab wil worden

Begin dit jaar werd het softwarebedrijf op 6 miljard dollar gewaardeerd toen een aandeelhouder zijn belang verkocht, zo blijkt uit gegevens van PitchBook.

En ook Sijbrandij zelf gaat lekker. Hij debuteerde vorig jaar in de Quote 500 op plek 411 met een geschat vermogen van 120 miljoen euro. Toch denkt hij nog lang niet aan zijn pensioen. "Ik leer elke dag nog nieuwe dingen. Zolang de board me wil hebben, ben ik van plan om door te gaan", zei hij tegen Business Insider.

GitLab heeft geen kantoor

Bijzonder aan GitLab is dat alle 1.460 werknemers (nauwkeurig bijgehouden op een kaart) op afstand werken. Het bedrijf heeft geen kantoor. Daarmee hoort GitLab samen met WordPress-eigenaar Automaticc, tot de grootste remote-bedrijven ter wereld.

Werknemers communiceren via videobellen en chatten. En alles binnen het bedrijf is gedocumenteerd in een handboek van inmiddels meer dan 3.000 pagina’s.

Geen kantoor scheelt natuurlijk in de kosten, maar er zijn meer voordelen. “Je kunt beter talent aantrekken op meer plekken in de wereld. En die mensen kunnen vaak veel zelfstandiger werken”, zei Sijbrandij tegen Business Insider. GitLab telt inmiddels werknemers uit 66 landen.

Minder woon-werkverkeer levert daarnaast gelukkigere werknemers op en scheelt ook nog eens CO2-uitstoot. Sijbrandij is dan ook een pleitbezorger van kantoorloos ondernemen: "Investeerders die eerst sceptisch waren, zijn nu juist op zoek naar bedrijven die remote werken, omdat ze de voordelen zien."

Die voordelen zijn door de coronacrisis alleen maar toegenomen.

[activecampaign form=30]

Lees meer: