Nederlandse bedrijven verdienden grof geld aan het WK voetbal dat deze winter in Qatar georganiseerd wordt, blijkt uit onderzoek van Trouw.

Het sportevenement kwam de afgelopen jaren vaak controversieel in het nieuws. Om te beginnen zou Qatar enkel door de FIFA (de internationale voetbalbond) gekozen zijn door omkoping, terwijl het land hier eigenlijk geen voorzieningen voor had. Daarnaast kwam aan het licht dat de ruim 2 miljoen arbeidsmigranten die deze voorzieningen bouwden, dit vaak deden onder erbarmelijke leef- en werkomstandigheden. Tot nu toe zouden er ruim 2.000 arbeiders om het leven zijn gekomen tijdens de bouwprojecten.

Toch werkten Nederlandse bedrijven mee aan de opbouw van het WK in Qatar. Ze verdienden tussen de anderhalf en tientallen miljoenen per project. Zo werkte Staalbedrijf Frijns Staal mee aan de bouw van een nieuwe luchthaven om de verwachtte toestroom van 2 miljoen voetbalfans aan te kunnen. Hiermee verdiende het bedrijf naar verluidt zo’n 7,5 miljoen euro. Ook werkte het mee aan het grootste stadium van Qatar dat de Nederlanders 2 miljoen opbracht.

Naast Frijns Staal werkten ook BAM, Boskalis, MTD, Royal HaskoningDHV en Ingenieursbureau Arcadis voor vele miljoenen euro’s mee aan verschillende projecten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de aanleg van een haven voor de aanvoer van bouwmaterialen, het ontwerpen van verschillende metrostations en de aanleg van watervoorzieningen voor in en rondom de nieuwe stadiums.

Maar veel van de Nederlandse bedrijven die nu zaken doen met Qatar voor het WK, zijn al langer actief in het land. En het is dan ook op zich geen probleem om opdrachten aan te nemen en uit te voeren. Zelfs niet nu het al langer bekend is dat bouwprojecten er vaak onder erbarmelijke omstandigheden door arbeidsmigranten worden uitgevoerd. De Nederlandse bedrijven zouden dit namelijk kunnen ondervangen door goed toezicht te houden op de bouwplaatsen en vooraf gedegen onderzoek te doen.

Maar daar ging het volgens Trouw fout. Als voorbeeld haalt de krant MTD-directeur Hans Verhoeven aan. Deze is naar eigen zeggen vergeten onderzoek te doen. Hij stelt ook dat zijn bedrijf elk WK tot nu toe heeft gedaan en dat ze van plan zijn om ook de volgende WK's weer te bedienen. Architectenbureau Mijksenaar, dat in alle metrostations de bewegwijzering deed, gaf ook aan geen onderzoek gedaan te hebben. Royal Haskoning deed wel een risico-analyse.

Maar onderzoek of niet, bedrijven kunnen er vanuit gaan dat ook bij hun projecten mensen onder erbarmelijke omstandigheden werken. Dat stelt Floor Beuming, coördinator Midden-Oosten en Noord-Afrika bij mensenrechtenorganisatie Amnesty, tegenover de krant. Volgens haar is het, gezien het enorme aantal schendingen dat Amnesty de afgelopen jaren documenteerde, aannemelijk dat ook Nederlandse bedrijven bij deze schendingen betrokken waren.

LEES OOK: 26 foto’s die tonen hoe Nederland zich onderscheidt op de World Expo in Dubai: een roestig paviljoen dat werkt als een zelfvoorzienende biotoop