Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA.

Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.

Het toenmalige bestuur van de FIFA wees eind 2010 het WK van 2022 toe aan Qatar. Sindsdien doen verhalen over omkoping en corruptie de ronde.

WK Qatar in 2022 met 32 landen

Afgelopen maand besloot de FIFA de uitbreiding van het WK voetbal in Qatar van 32 naar 48 landen gaat niet door te laten gaan. Het WK van 2022 in Qatar staat op de agenda voor 21 november tot 18 december.

Het WK voetbal van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten bestaat wel uit 48 deelnemende landen.

Voor een uitbreiding van het WK in 2022 naar 48 teams was onder meer een tweede gastland nodig in de Golfregio. Alleen die kwestie leek op voorhand al onoplosbaar. Landen als Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werden genoemd als mogelijke WK-kandidaten. Qatar leeft echter met diverse landen in onmin, onder meer omdat de regering in Doha terrorisme zou ondersteunen.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch wezen de FIFA er bovendien op, dat het tweede gastland van het WK moet voldoen aan de normen, waarden en regels die de wereldvoetbalbond zelf in 2017 heeft opgesteld, vooral op het gebied van mensenrechten en arbeidsvoorwaarden. Ook dat zou problemen opleveren.

De FIFA zei in een verklaring dat met Qatar alle mogelijkheden zijn onderzocht om tot 48 deelnemende landen te kunnen komen bij het WK in 2022. Na gesprekken met alle relevante partijen moest echter de conclusie worden getrokken dat op dit moment een voorstel tot uitbreiding van dat toernooi niet kan worden gemaakt.