• Mona Keijzer verlaat de landelijke politiek, na haar ontslag als staatssecretaris afgelopen zaterdag.
  • De CDA-politica geeft haar zetel in de Tweede Kamer op.
  • Voor het CDA is dit gunstig bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet, omdat niet zeker was of Keijzer als Kamerlid bij het CDA wilde blijven.

Mona Keijzer geeft haar Tweede Kamerzetel op en verlaat per direct de landelijke politiek, na haar ontslag als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Dat meldt haar partij, het CDA. Keijzer werd afgelopen weekeinde weggestuurd nadat zij openlijk afstand had genomen van het coronabeleid van het demissionaire kabinet.

Keijzer vertrekt “na goed overleg met de Tweede Kamerfractie”. Partijleider Wopke Hoekstra zegt dat besluit te respecteren en dankt haar “voor haar inzet, betrokkenheid en de goede samenwerking de afgelopen jaren”. Hij benadrukt dat Keijzer “ten volle” CDA-lid blijft. Interim-voorzitter Marnix van Rij roemt haar “scherpte, eigenzinnigheid en verfrissende kijk op de samenleving.”

Demissionair premier Mark Rutte ontsloeg Keijzer afgelopen zaterdag als staatssecretaris van Economische Zaken, nadat ze in De Telegraaf kritiek had geuit op de invoering van het coronatoegangsbewijs.

Rutte nam het besluit na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid - CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken - D66) en Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie). Ook CDA-leider Hoekstra was erbij betrokken.

"Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat", liet Hoekstra in reactie op het ontslag op Twitter weten.

De CDA-bewindsvrouw zei zaterdag in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?"

De kritiek van Keijzer kwam op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. De coronapas is nodig om de anderhalvemeterregel af te kunnen schaffen, aldus het kabinet.

Keijzer niet eens met coronatoegangspas

Het interview leidde tot druk overleg zaterdag binnen het kabinet en het CDA. Vanuit de Tweede Kamer kwam direct scherpe kritiek op de woorden van de staatssecretaris. Partijen eisten opheldering en een debat over de zaak.

In het verleden heeft Keijzer zich vaker verzet tegen coronamaatregelen, maar nooit sprak ze zich zo in het openbaar uit tegen een besluit van het kabinet. Volgens de regels van de ministerraad moet een bewindspersoon de besluiten altijd steunen. "In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad", staat in het Reglement van orde voor de ministerraad.

Het afgelopen jaar is er in het kabinet wel vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Vooral de gevolgen voor de economie van de voorgenomen besluiten zorgden voor ernstige meningsverschillen. Het kwam daarbij tot flinke botsingen in de ministerraad.

De Jonge: ontslag Keijzer was onvermijdelijk

Volgens Hugo de Jonge was het ontslag van Keijzer onvermijdelijk. Als het kabinet eenmaal een keuze heeft gemaakt "moet je daar als één team voor staan", aldus de demissionair coronaminister maandag. "Het is spijtig dat het zo heeft moeten lopen"

Volgens de bewindsman worden tijdens de coronacrisis al langer "intense discussies" gevoerd en wordt "ieder belang gewogen". "Maar je kan niet de handhaving de straat op sturen terwijl je verder discussieert. Je kunt niet als lid van het kabinet zeggen: ik doe niet meer mee."

De Jonge sprak Keijzer zelf dit weekend nog, maar wilde over de inhoud van dat gesprek niks kwijt. "Het blijft tussen ons. Het resultaat is dat deze onvermijdelijke stap is gezet."

LEES OOK: Het kabinet kiest voor het meest risicovolle scenario, zegt ic-arts Gommers – wat als de zorg weer overbelast raakt?