• Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen vanaf 25 september, waarbij onder meer 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht is.
  • Ic-arts Diederik Gommers signaleert dat het kabinet voor met meest risicovolle scenario kiest bij de versoepelingen.
  • De kans dat de zorg overbelast raakt door een nieuwe coronagolf is nog steeds aanwezig.

Het kabinet heeft met het versoepelen van de coronamaatregelen in verschillende sectoren gekozen voor het “meest risicovolle scenario”, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers.

“Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico’s. Dat spreekt elkaar tegen”, aldus Gommers.

Vanaf 25 september gelden er minder coronamaatregelen dan de afgelopen periode, zo maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. De verplichting 1,5 meter afstand te houden vervalt, de horeca kan weer met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan.

Ic-arts Gommers is ook lid van het Outbreak Management Team. Dat had het kabinet drie niveaus van versoepelingen voorgesteld. In het eerste scenario zou er niets veranderen, aldus Gommers.

In het tweede zou er beperkt worden versoepeld, met inzet van het coronatoegangsbewijs. "Maar in dat scenario zouden bijvoorbeeld festivals nog niet mogen." In het derde scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. Dat laatste heeft het kabinet dinsdagavond aangekondigd.

"In het tweede scenario versoepel je ook, zo laat je bijvoorbeeld ook de 1,5-meterregel los", aldus Gommers. "Maar je opent minder sectoren tegelijk, waardoor je beter kunt bekijken of het goed gaat voordat je verder gaat."

Wat als de zorg weer overbelast raakt?

Gommers vindt het gek dat Rutte "benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt."

De zorg kan weer overbelast raken als er te veel mensen tegelijk in het ziekenhuis belanden, stelde ook de bewindslieden dinsdagavond. Gommers vindt dat het kabinet daarover duidelijker afspraken had moeten maken met zorgmedewerkers.

"Als het onverhoopt misgaat in de ziekenhuizen, zal de zorg weer moeten leveren. Terwijl de rek er eigenlijk al uit is", aldus de ic-arts. "Zet daar dan wat tegenover als kabinet. Spreek bijvoorbeeld af dat er een toeslag komt als er weer moet worden opgeschaald. Zorgmedewerkers staan nu onder extra spanning, omdat mensen weer moeten gaan feesten."

LEES OOK: Deze Britse vrouw zit vanwege corona al 1,5 jaar vast op het Pacifische eiland Tonga – dat is lang niet zo’n pretje als het misschien wel lijkt