• Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen en staatssecretaris Mona Keijzer te ontslaan.
  • De premier vindt dat uitspraken van Keijzer in De Telegraaf over het coronatoegangsbewijs niet door de beugel kunnen.
  • Rutte heeft onder meer met CDA-leider Wopke Hoekstra overlegd over het besluit om Keijzer weg te sturen.

Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) per direct ontslagen na kritiek op de invoering van het coronatoegangstbewijs.

“De uitspraken (…) gedaan in het interview van De Telegraaf van zaterdag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn”, aldus een verklaring van de premier.

Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid – CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken – D66) en Carola Schouten (Landbouw – ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken.

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stemt in met het besluit om zijn staatssecretaris te ontslaan. Hij neemt de werkzaamheden van Keijzer over.

De CDA-bewindsvrouw zei in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?"

De kritiek leidde tot druk overleg zaterdag binnen het kabinet en het CDA. Vanuit de Tweede Kamer kwam scherpe kritiek op de woorden van de staatssecretaris. Partijen eisten opheldering en een debat over de zaak.

LEES OOK: Staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij coronapas – ‘We moeten weer terug naar het oude normaal’