• Veel mensen hebben een verkeerd beeld van miljonairs, stelt bestsellerauteur Chris Hogan.
  • Volgens hem zijn er 6 mythes over hoe mensen rijk worden die juist in de weg staan om zelf ook miljonair te worden.
  • Zo denken veel mensen ten onrechte dat miljonairs grote risico’s hebben genomen of beter onderwijs hebben genoten.

Als je niet gelooft dat je miljonair kunt worden, dan word je het ook niet.

Dat stelt Chris Hogan, schrijver van het boek ‘Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth – and How You Can Too.’

In het boek staan de resultaten van een zeven maanden durend onderzoek naar meer dan 10.000 Amerikaanse miljonairs. Het onderzoeksteam stelde vast dat er meerdere mythes de ronde doen over rijke mensen en hoe ze aan hun vermogen zijn gekomen.

“Door te geloven in die mythes over rijke mensen zal je zelf nooit rijk worden”, schrijft Hogan. “Zeggen ‘dat kan ik niet’ of ‘dat is niet haalbaar voor iemand als ik’ wordt een selffulfilling prophecy. Je benut dan je eigen mogelijkheden niet en garandeert zo je eigen mislukking.”

Mensen die geen miljonair zijn, denken dat rijke mensen hun geld niet zelf verdiend hebben, veel risico's hebben genomen met hun geld en beter onderwijs hebben genoten.

Hogan zet de zes belangrijkste mythes op een rij die in de weg kunnen staan om zelf miljonair te worden.

1. Miljonairs hebben hun vermogens geërfd

"De meeste miljonairs zijn 'eerste generatie'-rijk, schrijft Hogan. "Dat betekent dat ze hard hebben gewerkt, veel opofferingen hebben gedaan en volgens een plan hebben geleefd."

Minder dan een kwart van de Amerikaanse miljonairs die Hogan heeft onderzocht ontving een erfenis. Zo'n 16 procent daarvan erfde 100.000 dollar of meer en slechts 3 procent meer dan een miljoen.

2. Miljonairs hebben geluk

"Mensen zien rijkdom als een bliksem die inslaat, alsof er geen controle zou zijn over waar en wanneer de volgende miljonairsbliksem inslaat", schrijft Hogan.

Maar het tegendeel is waar, want de meeste miljonairs zijn selfmade en hebben hun vermogen vanaf nul opgebouwd. Meer dan driekwart van de door Hogan onderzocht miljonairs zegt dat iedereen die dat wil met discipline en hard werken rijkdom kan vergaren.

Maar hard werken is niet de enige eigenschap van miljonairs. Uit een ander onderzoek blijkt dat veerkracht en doorzettingsvermogen sleutelfactoren zijn om rijk te worden.

3. Miljonairs doen riskante investeringen

"Miljonairs realiseren zich dat risico's niet vermeden moeten worden, maar wel gemanaged", schrijft Hogan. "Ze handelen simpelweg voorzichtig, wegen kansen en risico's af en weten dat ze hun succes in eigen hand hebben."

De meerderheid van de miljonairs in het onderzoek hebben hun vermogen weten op te bouwen dankzij een door hun werkgever mede-gefinancierd pensioenplan. 

Veel miljonairs hanteren volgens een selfmade miljonair die drie jaar lang andere miljonairs interviewde een simpele beleggingsstrategie: investeren in indexfondsen met weinig kosten.

Die strategie wordt aangeraden door beleggingsexperts als Warren Buffett en staat bekend om de hoge opbrengsten en lage kosten.

4. Miljonairs nemen domme risico's om snel rijkdom te vergaren

Hogan noemt het opbouwen van vermogen een "langetermijnproject". De meester miljonairs die hij heeft bestudeerd hebben hun rijkdom "langzaam maar zeker" vergaard, zegt hij.

Hogan concludeerde dat de meeste miljonairs er tientallen jaren over hebben gedaan om zo rijk te worden. Slechts 5 procent deed er minder dan tien jaar over om miljonair te worden, terwijl bijna de helft pas na hun 50e miljonair werd.

"Ze wegen risico en beloning tegen elkaar af met de lange termijn in hun achterhoofd en nu zitten ze er warmpjes bij", zegt hij.

Een van de beste manieren om vermogen op te bouwen is het profiteren van samengestelde rente, ook wel rente of rente genoemd. Daarbij wordt over de rente die op een kapitaal wordt gekweekt ook weer rente betaald. Daardoor groeit je vermogen steeds sneller.

5. Miljonairs hebben een topopleiding gevolgd aan een dure privé-universiteit

Een grote meerderheid van de Amerikaanse miljonairs is nooit naar een prestigieuze privéschool geweest. Meer dan de helft heeft openbaar onderwijs gevolgd en iets minder dan 10 procent heeft nooit een hogere opleiding genoten.

Betrokkenheid maakt wel echt een verschil, zegt Hogan. Miljonairs blijken veel vaker enthousiast meegedaan te hebben bij buitenschoolse activiteiten op hun middelbare school, een teken van hun "drive en ondernemingszin die uiteindelijk leidt tot financiële onafhankelijkheid", schrijft hij.

6. Miljonairs verdienen veel geld met hun baan

Een derde van de miljonairs heeft nooit een gezinsinkomen van hoger dan 100.000 dollar gehad en 31 procent zat gemiddeld op dat bedrag, blijkt uit het onderzoek van Hogan.

"Salaris is een factor bij het opbouwen van vermogen, maar het is niet de grootste factor", schrijft hij. "Miljonairs weten dat hoeveel je verdient lang niet zo belangrijk is als wat je ermee doet."

Het maakt niet uit hoe hoog je salaris is, je moet moet minstens 20 procent opzij zetten en zo nodig onder je stand leven.

Lees meer over miljonairs: