• De Britse vastgoedmiljonair Patrick Diter moet van het Franse hooggerechtshof zijn ruim 53 miljoen euro kostende kasteeltje voor juni 2022 hebben afgebroken.
  • Daarnaast moet hij een boete van zo’n 457.000 euro betalen.
  • Het juridische gevecht over het illegaal gebouwde chateau heeft jaren geduurd.
  • Diter hield volgens omwonenden ook luidruchtige feesten in zijn droomkasteeltje.

De Britse vastgoedmiljonair Patrick Diter moet zijn ruim 53 miljoen euro kostende ‘chateau’ in de Franse plaats Grasse voor juni 2022 hebben afgebroken.

Diter heeft een jarenlang juridisch gevecht achter de rug om zijn volgens de Franse rechtbank illegaal gebouwde kasteeltje te kunnen behouden. In het chateau kunnen zo’n 36 gasten overnachten en omwonenden hebben meerdere malen geklaagd over grote en luidruchtige feesten die er worden gehouden.

De miljonair wilde eigenlijk samen met zijn vrouw Monica een villa kopen in de Italiaanse regio Toscane. In plaats daarvan bouwde het koppel geheel in Toscaanse stijl een kasteeltje in de Zuid-Franse stad Grasse op iets minder dan een uur rijden van Nice.

Het zo’n 3.000 vierkante meter grote ‘Château Diter’ heeft achttien suites, twee helikopterplatforms, een zwembad en prachtig onderhouden tuinen. Maar het zal er waarschijnlijk niet veel langer meer staan.

Op 30 januari heeft het Franse hooggerechtshof de uitspraak van een lagere rechtbank uit 2019 bevestigd dat Château Diter illegaal is gebouwd. De Brit moet het binnen 18 maanden afbreken, meldt het digitale magazine Airmail. Het hof heeft Diter ook een boete van 457.000 euro opgelegd en daarbovenop een dwangsom van 500 euro per dag als het chateau niet voor juni 2022 is afgebroken.

Jarenlange strijd om Château Diter

Diter is al jaren aan het strijden om zijn eigendom in stand te houden en de boetes bleven zich maar opstapelen. In maart 2019 oordeelde een rechtbank in Aix-en-Provence dat het château zonder de daarvoor vereiste bouwvergunning is gebouwd in beschermd bosgebied, berichtte The Guardian destijds.

De rechtbank beval Diter het binnen 18 maanden af te breken of een boete van 187.000 euro te betalen plus 470 euro voor elke dag dat het kasteeltje er langer zou staan.

Maar nog altijd heeft de Britse vastgoedontwikkelaar zich niet neergelegd bij zijn nederlaag, ook niet na de uitspraak van de hoogste Franse rechter.

"Deze beslissing is niet het einde van dit dossier", zegt Philippe Soussi, de advocaat van Diter, volgens Airmail. "Het idee om het architectonische meesterwerk Château Diter af te breken is onvoorstelbaar en idioot. We zullen blijven vechten om dat te voorkomen."

Soussi hintte erop dat hij en Diter de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen voorleggen. Gemeenteraadslid Paul Euzière noemt dat belachelijk. "Niemand heeft de mensenrechten van Patrick Diter geschonden. Zijn rechten zijn bij elke stap in het juridische gevecht in acht genomen."

Luidruchtige gasten en 'bouwwaanzin'

Diter heeft Château Diter tussen 2000 en 2011 gebouwd en werd al in 2009 door een groep omwonenden voor de rechter gesleept, schrijft The Daily Mail. Volgens de buren moest de 'bouwwaanzin' stoppen.

In de loop der jaren hebben omwonenden ook meerdere malen geklaagd over geluidsoverlast van het kasteel. Ze kregen eens zo'n 40.000 euro aan schadevergoedingen nadat het château was verhuurd voor filmopnames en bruiloften.

Bij de feesten in het kasteel waren volgens de Franse krant Le Monde soms wel tot 2.000 gasten aanwezig, die zowel met de auto als per helikopter aankwamen. De geluidsinstallatie op het terrein bestaat naar verluidt uit 132 luidsprekers.

chateau diter france
Foto: Valery Hache/AFP/Getty Images

In rechtbankzittingen in 2016 en 2017 heeft Diter toegegeven dat hij verzuimd heeft een bouwvergunning aan te vragen en de rechterlijke bevelen om met de bouw te stoppen heeft genegeerd.

Diter en zijn vrouw wonen zelf in hun droomkasteeltje, maar verhuren het ook. Dat heeft tot een warme aanbeveling in Boutique Hotel Awards geleid.

In het weelderige château kunnen tot 36 gasten overnachten en het omvat meerdere lounges, een bibliotheek, een wijnkelder en een keuken die uitkijkt op de Italiaanse tuinen.

Diter en zijn advocaat hebben nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar op dit verhaal.

LEES OOK: 9 Europese droomkastelen waar je een kamer kunt huren