Eenvoud werkt soms het beste. En al helemaal wanneer we het hebben over vermogensopbouw.

Althans, dat zegt John, eigenaar van personal-finance blog ESI Money en gepensioneerd op z’n 52ste met een vermogen van 3 miljoen dollar.

John, die anoniem wenst te blijven, interviewde de afgelopen jaren honderd miljonairs en ontdekte dat ze allemaal in drie stappen rijk werden. Op wat John “de ouderwetse manier” noemt.

“Ze verdienden veel, spaarden een ton en investeerden het langdurig”, aldus John. Dit is in tegenspraak met de heersende opvatting dat de meeste miljonairs hun geld erven of geluk hebben met enkele grote risico’s – hoewel een of twee van Johns geïnterviewden inderdaad op die manier aan hun geld kwamen.

Het gemiddelde vermogen van de miljonairs die John interviewde bedroeg 2,3 miljoen dollar. Omdat 90 procent van hen man was en 93 procent was gehuwd, beschouwde John hun vrouwen ook als miljonairs. De gemiddelde leeftijd van de geïnterviewden lag onder de 50 jaar.

Een van de miljonairs vertelde John dat hij en zijn vrouw focusten op hun carrières, de juiste besluiten namen, spaarden en "geluk hadden met sommige investeringen" - en dan in het bijzonder via zijn 401k, het pensioenplan voor werknemers bij bedrijven in de Verenigde Staten.

"We begonnen met niks op ons 27ste en 25ste en we hebben nooit veel verdiend. Had iemand me toentertijd verteld dat ik ooit miljonair zou worden, dan had ik die persoon voor gek verklaard. We hadden geluk met de verkoop van onze huizen op het juiste moment en verdienden wat omdat we gedwongen waren om te verhuizen. Maar aan die timing was niets strategisch", zei de miljonair tegen John.

"In alle eerlijkheid, de grootste klapper in ons financiële bestaan maakten we toen een oudere collega me min of meer dwong om mee te doen aan een pensioenplan. Als hij niet zo volhardend was geweest, dan had u me waarschijnlijk niet nu als miljonair geïnterviewd."

Volgens John is dit kenmerkend voor de meeste miljonairs die hij interviewde. "Ze zetten in de loop van de tijd solide stappen en uiteindelijk worden ze rijk".

De eenvoudige - en duurzame - gewoontes zijn het belangrijkst

Ook William D. Danko, mede-auteur van de bestseller The Millionaire Next Door, gelooft in sparen en het maximeren van inkomen als basis voor vermogen. Ongeacht je afkomst, opvoeding of financiële situatie. In een interview met The Washington Post benadrukte Danko het belang om 20 procent van je inkomen te sparen.

"Als je alles uitgeeft, kun je niks opbouwen", trapte hij de open deur in. "Je moet jezelf financiële schaarste aanleren. Dus als je een ton verdient, hou er dan een levensstijl op na waarvoor je maar 80 procent van dat geld nodig hebt en spaar of investeer de rest."

Sparen is onderdeel van het stellen van financiële doelen, het vormt de kern van elk vermogen, schreef Business Insider eerder. Die 20 procent gebruik je om te sparen, om met pensioen te gaan en om schulden af te betalen.

Lees meer: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn

Ander advies van Danko: meerdere inkomstenbronnen om sparen en investeren te maximeren. En hoe eerder je daarmee begint, des te groter de inkomsten uit rente.

Ook op het gebied van investeren houdt menig miljonair het eenvoudig, ontdekte John. Volgens John hanteren zijn geïnterviewden eenvoudige investeringstrategieën door te investeren in indexfondsen met lage kosten - dezelfde strategie die miljardair Warren Buffett sinds jaar en dag hanteert.

"Rijk worden is eenvoudig: creëer jarenlang een kloof tussen je inkomsten en je uitgaven", schrijft John. "Een reusachtige erfenis of een gouden beleggingstip is niet nodig."

LEES OOK: Echt of nep? 6 dingen waar je een Rolex aan kunt herkennen