Rafael Badziag interviewde 21 miljardairs voor zijn boek “The Billion Dollar Secret“. Volgens hem zijn miljardairs gelukkiger dan de gemiddelde persoon, maar niet omdat ze meer geld hebben, aldus Badziag.

Dit leerde hij uit de gesprekken met miljardairs:

“Meer dan vijf jaar geleden dwong ik mezelf een reis te ondernemen om de beste entrepreneurs ter wereld te ontmoeten en de geheimen van hun zakelijke succes te ontrafelen.

Uiteindelijk vond ik 20 basiskenmerken die miljardairs gemeen hebben, en die ervoor zorgden dat ze zo belachelijk veel succes in hun werk hadden. De vraag die ik tijdens het schrijven van het boek het vaakst kreeg was: “Zijn miljardairs wel gelukkig?”

Mensen vervallen meestal in extremen, als het over deze vraag gaat. Of ze denken ‘Geld maakt gelukkig’, of ze denken ‘die arme miljardairs, zo rijk maar tegelijk zo ongelukkig.’

Wat ik tijdens mijn onderzoek ontdekte, is dat geld niet veel verandert aan je vermogen om gelukkig te zijn. Het vergroot alleen maar dingen uit. Gelukkige mensen worden gelukkiger en ongelukkige mensen blijven ongelukkig, als ze rijk worden.

Geld brengt geen geluk, maar het geeft je wel meer keuzemogelijkheden. En een hoop geld geeft je een hoop nieuwe mogelijkheden, maar niet iedereen kan die keuzes aan.

Dus, zijn miljardairs nu gelukkig? Het korte antwoord is: 'Ja, maar niet waarom je denkt.'

Dezelfde eigenschappen die miljardairs zoveel geld opleveren, zorgen ook voor goede persoonlijke relaties

Er kleven veel nadelen aan dit niveau van succes. Miljardair worden betekent een enorme investering aan tijd, energie en inzet. Het betekent dat je tientallen jaren van je leven opgeeft en 24/7 werkt, ten koste van je privéleven. Het betekent dat je niet op vakantie kunt en geen vrije tijd overhoudt. Het betekent de last van een enorme verantwoordelijkheid en veel stress. En ja, je bent ook nog eens helemaal alleen met je problemen. Er is niemand die je kan helpen met problemen van deze schaal.

Ondanks de persoonlijke prijs die je betaalt voor buitengewone rijkdom, helpen sommige van de eigenschappen die miljardairs hebben om geld te verdienen én gelukkig te worden. Miljardairs hebben vaak een buitengewoon inzicht in de menselijke psyche. Dat stelt ze in staat om harmonieuze relaties voor een langere termijn op te bouwen. Dat helpt bij hun geluk.

Ondanks wat er vaak wordt gedacht, blijken veel selfmade miljardairs die ik heb ontmoet, een vrij gewoon en weinig opmerkelijk privéleven te hebben. Ze kiezen een partner die hen ondersteunt. Een traditioneel gezin geeft ze de stabiliteit die nodig is topprestaties op zakelijk vlak én een hoge mate van levensgeluk.

Miljardairs houden van hun leven en de kansen die het ze brengt

Miljardairs houden van hun werk. Ze houden van hun zaak en de industrie waar ze in zitten. Dat maakt ze natuurlijk gelukkiger dan mensen die iets moeten doen waar ze niet van houden. Miljardairs zijn ook vrij in de zin dat ze niet werken omdat het moet, maar omdat ze dat leuk en belangrijk vinden.

Meer geld betekent ook meer controle over hun leven en hun omgeving. Hun capaciteiten en rijkdom geven hen meer mogelijkheden om te reageren op negatieve situaties in hun leven en positieve resultaten te creëren. Wat Jack Cowin, een Australische selfmade miljardair, gelukkig maakt is zijn "controle over zijn eigen agenda."

Miljardairs zijn behoorlijk blij met wie ze zijn en trots op wat ze bereikt hebben. Ze kunnen volledig zichzelf zijn, dat is een luxe die velen van ons niet kunnen veroorloven.

Miljardairs genieten van eenvoudige dingen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, waarderen miljardairs de simpele dingen van het leven. Ze hebben het immers allemaal al geprobeerd. Een van de grootste pleziertjes voor Peter Hargreaves, een Engelse miljardair en de oprichter van Hargreaves Lansdown, is "groenten opgraven voor de lunch op een zondagochtend."

Natuurlijk beschermt al het bovenstaande miljardairs niet tegen persoonlijke tragedies zoals ziekte of verdriet na het verlies van dierbaren. En natuurlijk zijn niet alle miljardairs gelukkig. Maar rekening houdend met alle factoren, zijn miljardairs gemiddeld gelukkiger dan de rest van ons. En dat komt door al deze redenen."

Lees meer over miljardairs: