Miljonairs en miljardairs zijn weliswaar rijker dan de meeste mensen op aarde, ook zij vormen allerminst een homogene groep. Ze vallen uiteen in verschillende categorieën.

Het verschil zit ‘m in het antwoord op een specifieke vraag. Althans, dat stelt Rafael Badziag in zijn boek The Billion Dollar Secret: 20 Principles of Billionaire Wealth and Success.

Het gaat om het antwoord op de vraag: Wat vind je leuker: geld verdienen of het uitgeven?

Badziag is ondernemer en houdt zich ook bezig met de psychologie van het ondernemerschap. Gedurende vijf jaar interviewde hij wereldwijd 21 selfmade miljardairs, ondernemers met een nettowaarde van meer één miljard dollar.

“Het verschil tussen financieel succesvolle mensen (miljonairs) en financieel extreem succesvolle mensen (miljardairs) is dat de laatste categorie het leuk vindt om geld te verdienen, maar een hekel heeft aan het uitgeven ervan”, schrijft hij.

Zakenman en miljardair Michal Solowow (de rijkste man van Polen) en Lirio Parisotto (de rijkste man van Latijns-Amerika) schrijven hun financiële succes beiden vooral toe aan hun vermogen om zuinig om te gaan met geld.

"Wil je rijk worden? Er is maar één manier om dat te doen: geef minder uit dan je verdient. Als je minder uitgeeft en meer vergaart, dan word je rijk", zegt miljardair Frank Hasenfratz tegen Badziag.

Zuinigheid leidt tot rijkdom

Minder uitgeven dan je verdient is een klassiek ingrediënt van kapitaalverwerving. Door meer te sparen en te investeren dan je uitgeeft, maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente-effecte. En je rente wordt weer bij je spaarkapitaal opgeteld.

Spaarzaamheid - consequent sparen en je aan je voorgenomen budgetten houden - is een van de voorspellers van een hoge nettowaarde, vindt onderzoeksdirecteur Sarah Stanley Fallaw van het Affluent Market Institute en auteur van The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth.

"Meer uitgeven dan er binnenkomt in plaats van sparen voor je pensioen maakt je tot slaaf van je loonstrookje, zelfs als je een bovenmodaal inkomen hebt", schrijft ze.

Neem de hyperspaarzame Warren Buffett die nog steeds in zijn oude huis in Omaha, Nebraska, woont. Hij kocht dat huis in 1958 voor 246.992 euro (omgerekend naar hedendaagse euro's dan). Hij heeft nooit zijn mobiel verruild voor een smartphone, betaalt 16 euro voor een knipbeurt en geeft niet meer dan 2,82 euro uit aan zijn dagelijkse ontbijt bij McDonald's, terwijl zijn geschatte vermogen ruim 75 miljard euro bedraagt.

Lees meer over rijk worden: