• Microsoft wil de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten van de populaire video-app TikTok overnemen.
  • De overnamegesprekken vinden plaats te midden van dreigementen van Donald Trump om de app in de VS te verbieden. Volgens de Amerikaanse president stuurt de app informatie van gebruikers naar de Chinese overheid.
  • Schattingen voor de waarde van TikToks activiteiten in de vier landen lopen op tot 50 miljard dollar. Hiermee zou de overname een van de grootste zijn in de techgeschiedenis.

Microsoft onderhandelt momenteel met het Chinese bedrijf ByteDance over de mogelijke overname van de TikTok. Het Amerikaanse softwarebedrijf is daarbij geïnteresseerd in de activiteiten van de populaire video-app in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Grote vraag is welk prijskaartje er aan TikToks business in die landen komt te hangen. Het gehele Chinese bedrijf wordt gewaardeerd op meer dan 100 miljard dollar. Voor alleen de Amerikaanse activiteiten lopen de schattingen van analisten uiteen van 20 miljard dollar tot 50 miljard dollar.

Wat de uitkomst ook is, de deal is sowieso een van de grootste ooit in de IT-sector. In de onderstaande grafiek staan de 27 duurste overnames vermeld. Van Apples aankoop van koptelefoonmaker Beats voor 3 miljard dollar tot aan Dells mega-overname van EMC Corporation voor 67 miljard dollar.

Hieronder een overzicht van de vijf duurste overnames ooit in de IT-sector.


5. Hewlett-Packard telde in 2001 maar liefst 25 miljard dollar neer voor concurrent Compaq.

Foto: Toekomstig Republikeinse presidentskandidaat en HP-CEO Carly Fiorina beklinkt de overname van Compaq met CEO Michael Capellas in 2001. Bron: Reuters/Jeff Christensen
Foto: Toekomstig Republikeinse presidentskandidaat en HP-CEO Carly Fiorina beklinkt de overname van Compaq met CEO Michael Capellas in 2001. Bron: Reuters/Jeff Christensen

Toen Carly Fiorina zich in mei 2015 aansloot bij de groeiende groep Republikeinse presidentskandidaten presenteerde ze zichzelf als succesvol CEO van Hewlett-Packard. Een zakenvrouw die Amerika op het rechte pad kon krijgen.

Maar de overname van computerbedrijf Compaq in 2001, vlak voor 9/11, hing al meteen als een molensteen om haar nek. ZDNet noemde deze aankoop ter waarde van 25 miljard dollar in een artikel begin 2016 'de slechtste aller tijden'.

Waarom? Omdat de aankoop van Compaq de neergang van HP inluidde. Een keerpunt waar grote aandeelhouders, waaronder de zoon van mede-oprichter Walter Hewlett, vooraf al voor waarschuwden.


4. Het Japanse SoftBank nam in 2016 de Britse chipontwerper ARM over voor 31 miljard dollar.

Foto: Softbank-CEO Masayoshi Son. Bron: Reuters/Kim Kyung-Hoon
Foto: Softbank-CEO Masayoshi Son. Bron: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Het Japanse internet- en telefonieconcern SoftBank slaat in 2016 zijn slag. Gebruikmakend van de daling van de Britse pond (met dank aan de Brexit) is de aankoop van Britse chipontwerper ARM een koopje. Alhoewel, SoftBank legt alsnog 31 miljard dollar neer voor het bedrijf dat geld verdient met de verkoop van licenties.

De Amerikaanse computerhardwareproducent Nvidia zou op dit moment in vergevorderde gesprekken zijn met SoftBank over een overname van ARM. Die deal zal hoogstwaarschijnlijk een stuk duurder uitvallen dan toen de Japanners het Britse bedrijf kochten.


3. IBM had in 2018 niet minder dan 34 miljard dollar over voor softwarebedrijf Red Hat.

Bron: Reuters
Bron: Reuters

IBM legde in 2018 een bedrag gelijk aan het bruto binnenlands product van Zimbabwe neer om opensourcesoftwareleverancier Red Hat te kopen. Hierdoor kwamen allerlei populaire softwareprogramma's in een klap onder de paraplu van IBM: van Red Hat Enterprise Linux tot aan Red Hat Virtualization.

Als onderdeel van de overname maken alle Red Hat-producten nu gebruik van de IBM-clouddiensten.


2. In 2015 kocht halfgeleiderfabrikant Avago het Amerikaanse chipbedrijf Broadcom voor 37 miljard dollar.

Foto: De campus van Broadcom in Irvine, Californië. Bron: Reuters
Foto: De campus van Broadcom in Irvine, Californië. Bron: Reuters

Nog nooit van Avago gehoord? Van Broadcom? Beide bedrijven zijn gigantisch, maar relatief onbekend. Ze produceren de componenten (halfgeleiders, etc) die andere bedrijven weer gebruiken in hun apparaten, zoals computerchips en modems.

Na de overname gingen de twee bedrijven verder onder de naam van Broadcom.

Net als bij TikTok mengde president Trump zich ook in de zaken van Broadcom in 2017. Hij blokkeerde de fusie met concurrent Qualcomm vanwege nationale veiligheidsoverwegingen. Trump voorkwam hiermee de allergrootste techdeal ooit: 117 miljard dollar.


1. Op nummer 1 staat de aankoop van dataopslagbedrijf EMC Corporation door Dell.

Foto: EMC-topman Joe Tucci (links) schudt de hand van Dell-oprichter en CEO Michael Dell. Bron: Dell
Foto: EMC-topman Joe Tucci (links) schudt de hand van Dell-oprichter en CEO Michael Dell. Bron: Dell

In 2016 nam computerbouwer Dell Technologies dataopslagbedrijf EMC Corporation over voor 67 miljard dollar. Het is nog altijd de grootste overname ooit in de technologie-industrie.

"We blijven ons als bedrijf evolueren met de meest relevante ontwikkelingen in IT", vertelde Dell topman Michael Dell tegen The New York Times in 2015. "Deze deal helpt ons daarbij".

Dell was vooral groot op de markt voor kleine en middelgrote bedrijven. EMC domineert op de grootzakelijke markt waar vooral servers belangrijk zijn.

Door Dell en EMC te combineren hoopte het bedrijf enerzijds marktaandeel te winnen in de groeiende dataopslagsector en anderzijds druk van investeerders te verminderen, omdat de markt van computers drastisch is veranderd de afgelopen twintig jaar.


Lees meer over technologie: