Carly Fiorina doet mee aan de strijd om de Republikeinse presidentskandidaat te worden voor de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Maandag gooide de voormalige topvrouw van het Amerikaanse techbedrijf Hewlett-Packard de verlossende woorden eruit, via een tweet: “Yes, I am running for president.

Fiorina is tot nog toe de enige vrouw in een bont gezelschap van kandidaten voor de nominatie van de Republikeinse partij. Ze neemt het op tegen onder meer senatoren Ted Cruz, Paul Rand en Marco Rubio.

De 60-jarige Fiorina is vooral bekend uit het bedrijfsleven, waar ze als eerste vrouw aan het roer stond van computerbedrijf Hewlett-Packard. Ze beleefde daar een aantal roerige jaren en moest in 2005 vertrekken als bestuursvoorzitter, nadat de overname van collega Compaq voor 19 miljard dollar niet al te florissant uitpakte.

Carly tegen Hillary?

In de peilingen voor de Republikeinse kandidatuur lijkt Fiorina vooralsnog weinig kans te maken, signaleert de zender CNBC. Maar volgens de Britse krant The Guardian spreekt in haar voordeel dat ze gezien wordt als een mogelijk sterke tegenkandidaat voor Hillary Clinton, die opnieuw een gooit doet naar de kandidatuur bij de Democraten.

Fiorina heeft geen ervaring met publieke functies in de Verenigde Staten. Wel was ze in 2008 adviseur bij de campagne van de toenmalige Republikeinse kandidaat John McCain.

Lees ook

Waarom geld geen rol speelt bij Hillary's presidentscampagne

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl